6.4.06

Novac čekaju još danas

Ukoliko radnicima Šumsko - industrijskog kombinata "Polimlje" iz Berana tokom današnjeg dana ne bude izmireno 15 zaostalih plata i radni staž za 24 mjeseca, iz perioda prije privatizacije, oni će sjutra ponovo štrajkovati pred zgradom Vlade u Podgorici - kazao je predsjednik IO Sindikata "Polimlje" Radojica Jelić.
On je podsjetio da je radnicima tokom štrajka u Podgorici u ponedjeljak obećano da će od spornih sredstava od oko 450.000 eura, koja su blokirana na žiro-računu ŠIP-a, kako se to preduzeće zvalo prije privatizacije, tokom sedmice biti izmirena potraživanja. Ministar ekonomije Predrag Bošković tada je obećao da se Vlada odrekla svojih potraživanja od tog preduzeća, iz perioda prije uvođenja stečaja, što je bio jedan od uslova za deblokadu računa.
- Isplatu čekamo danas do 15 časova. Ukoliko ne dobijemo novac održaćemo zbor, nakon kojeg ćemo otputovati za Podgoricu i započeti štrajk pred Vladom do konačnog ispunjenja zahtjeva - kazao je Jelić.
Na pitanje zašto štrajkuju izpred Vlade, ako je ispunila njihove zahtjeve, a ne ispred Opštine Berane i Komunalnog preduzeća, koji to nijesu učinili, Jelić je kazao da Vlada treba da izvrši pritisak na stečajnog sudiju i stečajnog upravnika koji treba da izvrše deblokadu računa i podijele novac radnicima.
Novac od ŠIP-a potražuju Opština, Komunalno preduzeće i Elektrodistribucija. Tokom nedavne posjete Beranama, ministar poljoprivrede Milutin Simović je kazao da je tokom susreta sa gradonačelnikom Reljom Jovančevićem, postigao dogovor da Opština i Komunalno otpišu dugove ŠIP-a kako bi na taj način dali doprinos da zaživi to tek privatizovano preduzeće.
Radnici su kazali da novi vlasnik "Boj - komerc" uredno izmiruje sve obaveze prema radnicima, te da im je jako žao što prekidaju proizvodnju da bi ostvarili svoja prava od prije privatizacije.
VIJESTI

No comments: