7.4.06

Više nema prepreka za punu ažurnost

Osnovni sud u Beranama prošle godine nije postigao željenu ažurnost, iako su sve sudije ispunile normu, pojedini čak dva do tri puta više nego što je predviđeno - saopštio je Ratko Vukotić, predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore.
On je nakon obavljene kontrole konstatovao da je beranski sud radio u otežanim uslovima - nekoliko mjeseci trajala je rekonstrukcija zgrade, a nije bio izabran i jedan sudija.
- Sada su ti nedostaci otklonjeni, sudijski sastav je kompletiran, završena je zgrada, a nadam se da će se uskoro i materijalni položaj sudija popraviti, ne samo u ovom već i u svim sudovima i Crnoj Gori. Zato očekujem da će ovaj sud, s obzirom na kvalitetan kadar, u ovoj godini postići potpunu ažurnost i efikasnost - rekao je predsjednik Vrhovnog suda.
On je istakao da su uočene greške i propusti u radu pojedinih sudija i njima je sugerisano da te propuste ne ponavljaju. Vukotić je dodao da su građani juče, kao i preko kancelarije Vrhovnog suda za pritužbe, iznijeli dosta pritužbi na rad beranskog suda i dodao da je jednom broju građana izašao u suret. On je konstatovao da je zadužio sudiju, ne navodeći kojeg, da riješi spor porodica Butrić i Raković, koji godinama čekaju sudski epilog u vezi sa srušenim stanovima. O problemu Beranca Petra Portića, koji od 1997. godine nije dobio presudu o saobraćajnom udesu u Podgorici u kojem je stradao kao pješak i ostao invalid, Vukotić je kazao da će u podgoričkom sudu provjeriti zašto je oštećeni toliko čekao. Andrijevičanin Milan Marić, koji takođe godinama ima neriješen predmet u Osnovnom sudu u Beranama, zahvalio je Vukotiću što je juče našao vremena za njegove probleme.
Govoreći o radu u 2005. godini, Dragan Dašić, predsjednik Osnovnog suda u Beranama, pored ostalog, kazao je da je iz 2004. i ranijih godina u 2005. prenešeno 2.484 predmeta, da je lani primljeno novih 4.456 predmeta. Riješeno je 4.525, dok je 2.415 ostalo neriješeno.
VIJESTI

No comments: