11.4.06

“Koveks” hoće Energanu

Da li će doći do privatizacije Rudnika mrkog uglja “Ivangrad” iz Berana i dalje zavisi od mogućnosti preuzimanja Energane iz vlasništva Nove Beranke, zašta je zainteresovana firma iz Slovačke, OZ Koveks. Predstavnici te firme boravili su i tokom prošle nedjelje u Beranama, ali je njihova posjeta okončana kao i ranije, bez bilo kakvog konkretnog rješenja na vidiku.
Predstavnici OZ Koveksa su posjetili Rudnik i prije 15-ak dana, a nakon toga obavili razgovore i sa predstavnicima Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja u Podgorici, ali konačnog rješenja još uvijek nema.
Kako je “Danu” saopštio Dušan Bugarin, stečajni upravnik beranskog Rudnika, “proces privatizacije tog kolektiva ne napreduje i on nema informacija da se bilo šta novo desilo”.
Problem sa privatizacijom i dalje predstavlja postrojenje Energane, koje se nalazi i sklopu fabrike Nova Beranka. Kako su više puta naveli predstavnici OZ Koveksa, samo po uslovom da Energana pređe u njihovo vlasništvo, oni su zainteresovani da privatizuju beranski Rudnik.
Prije 15-ak dana održan je i sastanak između OZ Koveksa i Nove Beranke, kojem su prisustvovali i predstavnici stečajne uprave Rudnika, beranske lokalne samouprave i Agencije za prestruktuiranje privrede. Tada je dogovoreno da se čelnici OZ Koveksa i Nove Beranke dogovore o uslovima pod kojima bi Energana mogla biti ustupljena Slovacima, ali do dogovora još nije došlo.
Prema saznanjima “Dana”, Radoje Gomilanović, vlasnik Nove Beranke, ponudio je OZ Koveksu Energanu za jedan euro, a da struja neophodna za rad te fabrike bude prodavana po subvencijama. Gomilanović na takvu ponudu još nije dobio zvaničan odgovor od OZ Koveksa.
Na sedam raspisanih tendera za prodaju imovine beranskog Rudnika stigla je samo ponuda OZ Koveksa. Početkom juna prošle godine, ta firma je potpisala i kupoprodajni ugovor sa stečajnim upravnikom Rudnika Dušanom Bugarinom, kojim se obavezala da uplati 300.000 eura na žiro račun firme i investicije u visini od 4.700.000 eura. Ugovor nije sproveden, a krajem prošle godine raspisan je novi tender na koji se niko nije javio, nakon čega je 11 rudara štrajkovalo u jami zahtijevajući isplatu ličnih dohodaka. Nakon tri dana protesta, rudarima su isplaćene dužne plate, a dogovoreno je da se ubrzano radi na privatizaciji Rudnika.
DAN

No comments: