6.4.06

Krijumčar papagaja i hrčaka

Istražni sudija Osnovnog suda u Beranama Hilmija Suljković odredio je pritvor od trideset dana Podgoričaninu Dejanu Popoviću, koji je pokušao da iz Srbije u Crnu Goru prošvercuje papagaje i hrčke. Suljković je za Republiku rekao da je istragu pokrenuo na zahtjev osnovnog tužioca i da se Popović za sada tereti za krijumčarenje.
- Osumnjičeni je već u pritvoru u Bijelom Polju. On je priznao da je pokušao da prošvercuje papagaje i hrčke, ali je rekao da je to radio za drugoga Podgoričanina, koji je ptice i životinje naručio - kazao je Suljković.
On je objasnio da je Popović po zanimanju vozač i da je te noći kada je otkriven s papagajima, bio za volanom autobusa kojim je obavljan šverc.
Beranska policija otkrila je prije tri noći u autobusu firme ''Božur'', koji je saobraćao na relaciji Novi Sad – Podgorica, 250 papagaja i 50 hrčaka. Autobus je prošao carinu na Dračenovu, ali ne i policiju kojoj nije promakao cvrkut ptica iz prtljažnika.
Papagaji i hrčci odmah su oduzeti. Policija i sud našli su se na muci šta sa zaplijenjenim pticama i životinjama i na kraju su završile u specijalnom izolatoru Veterinarske stanice u Beranama, gdje će biti do završetka istrage.
- Nijesam zaista papagaje i hrčke mogao da donesem u sud - kaže u šali sudija Suljković.
Za pedeset pagaja, koji su uginuli, utvrđeno da je razlog neadekvatan transport. Još nekoliko je naknadno uginulo u Veterinarskoj stanici, koja ima znatne troškove povodom pravljenja izolatora i održavanja ptica i životinja.
Novosađanin Milan Radović kod koga su ptice i životinje kupljene je van domašaja crnogorskih pravosudnih organa. Za sada se ne zna da li će tužilac uhapšenog vozača autobusa teretiti i za mnogo teže djelo od krijumčarenja, odnosno za ugrožavanje zdravlja ljudi.
REPUBLIKA

No comments: