27.4.06

“Koroškom” dvotrećinsko vlasništvo “Polimke”

Skupština akcionara AD Polimka iz Berana donijela je odluku da se omogući OZ Koveksu dvotrećinsko upravljanje tim kolektivom, čime je otklonjena i posljednja prepreka u davno najavljenoj privatizaciji tog kolektiva. Pomenutom odlukom ispunjeni su svi zahtjevi koje je Koroški tražio kako bi ušao u privatizaciju beranske fabrike kože.
Tender za prodaju većinskog paketa akcija AD Polimka otvoren je u septembru 2004. godine, a jedina firma koja se prijavila na njega jeste Holding kompanija Koroški iz Slovenije. Pregovori između predstavnika te firme i Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja i Polimke sa druge strane traju već godinu i po dana, a jednom su bili prekinuti.
Koroški je u svojoj ponudi naveo da je spreman da zaposli 60 radnika, kojima garantuje bruto platu od 375 eura, a još 30 radnika će biti na čekanju i, kako je saopšteno, biće zaposleno tri mjeseca nakon privatizacije. Za sve one koji su zainteresovani za napuštanje radnog mjesta, Koroški je ponudio 4.000 eura, kao i isplatu po 2.000 eura svakom radniku na ime neisplaćenih ličnih dohodaka. Koroški se ponudom obavezao i na investiciona ulaganja od 6.700.000 eura.
Prema riječima Ranka Veljića, predsjednika Sindikata AD Polimka, odlukom Skupštine akcionara udovoljeno je svim zahtjevima slovenačkog partnera, a sada je na njemu da povuče poteze.
- Za isplatu 4.000 eura po radnom mjestu, uz nadoknadu za neisplaćene lične dohotke, prijavilo se više od 60 radnika. Nadamo se brzom završetku započete privatizacije i konačnom pokretanju mašina - zaključio je Veljić.
Većinski paket akcija u AD Polimka ima Vlada Crne Gore i državni fondovi. Proces proizvodnje u tom kolektivu, koji trenutno broji oko 120 radnika, prekinut je prije tri godine, a zaposlenima se duguje 30-ak ličnih dohodaka.
DAN

No comments: