3.4.06

Ne cijepaj drva u stanu

Na prvom narednom zasjedanju lokalnog parlamenta u Beranama, koje je najavljeno za početak ovog mjeseca, biće donesena odluka kojom je ''strogo zabranjeno cijepanje drva u stanovima''.
Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama predviđeno je i više drugih zabrana i propisa koji od sada neće biti samo nepisana pravila kulturnog i civilizovanog ponašanja.
Zabrana ''cijepanja ogrijevnog materijala u stanovima i drugim mjestima koja za to nijesu određena, čime se ugrožava stabilnost zgrade ili oštećuju njeni dijelovi'', predviđena je članom 24 Odluke.
Nakon ove uredbe, koja predstavlja zakonsku obavezu, trebalo bi, konačno, da se stane na kraj i navici stanara stambenih zgrada da slažu drva na terasama i u nepreglednim 'kupama', gdje stignu – na zelenim površinama, na parkinzima, bez ikavog reda. Odluku o tome gdje će se, osim podrumskih prostorija, odlagati ogrijev, donosiće skupština stanara, a o provođenju će se starati upravnik stambene zgrade.
Da odlaganje drva predstavlja problem ne samo estetske prirode, govori i fotografija napravljena juče. Mnoge od ovih 'kupa' ogrijevnih drva, s obzirom na to da je već kraj marta, dočekaće tu gdje su i jesen, ružeći okolinu.
Lokalna uprava je prije nekoliko godina zbog nedostatka drvljanika odobrila izgradnju garaža pored Lima. Tada je napravljeno više od trideset objekata kojima, takođe, grad nije uljepšan, a 'kupe' kao prepoznatljivost sjevernih područja, ipak i dalje niču kao pečurke.
Najnovija Odluka o kućnom redu predviđa sankcije, kako za pojedine stanare, tako i za zgradu ''kao pravno lice''. Stambena zgrada će se, recimo, kazniti od desetostrukog do dvjestostrukog iznosa minimalne zarade u Republici, ako ''ne odredi mjesto i vrijeme za istresanje tepiha i posteljina''.
Radi zaštite od požara Odlukom je ''zabranjeno držati eksplozivna sredstva i druge lako zapaljive materijale'' u zgradama, a u slučaju da stanari nijesu sposobni da sami eventualno ugase požar - ''dužni su obavijestiti vatrogasnu službu''.
Ostaje da se vidi da li je Odluka o kućnom redu napravljena da bi se doista uveo red u zgradama i njihovom okruženju, ili za namicanje novca za lokalni budžet, s obzirom na stroge novčane kazne ''zbog prekršaja iz člana 5, 6, 10, 11, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 28'' ...
Doduše, stroge kazne bile su odavno predviđene i za nepropisno odlaganje smeća, ali nije poznato da li je u Beranama ikada naplaćena makar jedna.
REPUBLIKA

1 comment:

Anonymous said...

Moje komsije, da ih ne imenujem sada, su iz ove grube koji cijepaju drva u stanu. Zive iznad mene i ludio sam zbog njih. Svako jutro u sedam sati sjekirom po mozgu. Ludilo. Upadao sam i u stan, onako bunovan i iznerviran, ali nikako nisam uspio da ih emancipujem. Zov sela je cudo. Cak sam im predlagao da im ja, kada im stignu ta prokleta drva, to sve iscijepam, unesem i slozim.