4.4.06

Isplatila se šetnja do Vlade

Više od pedeset radnika Šumsko-industrijskog kombinata "Polimlje" iz Berana obustavilo je sinoć započeti štrajk ispred zgrade Vlade, zbog neisplaćenih plata i radnog staža za period prije uvođenja stečaja.
Nakon što im se obratio ministar ekonomije Predrag Bošković, radnici su krenuli nazad, za Berane, iako su bili riješeni da se ne razilaze dok im se ne ispune zahtjevi.
Predsjednik Izvršnog odbora Sindikata "Polimlja" Radojica Jelić kazao je da im je ministar Bošković saopštio da je Vlada u četvrtak donijela odluku da će se odreći svojih potraživanja prema "Polimlju" u korist radnika, te da isplata može početi danas.
- Ako bude sve kako nam je obećao, nakon prodaje firme dobićemo više novca - rekao je Jelić i dodao da će danas biti održan sastanak radnika.
On je kazao da će radnici, ukoliko ne bude ispunjeno obećanje ministra Boškovića, nastaviti štrajk ispred zgrade Vlade.
Prije Boškovića radnicima se sinoć obratio i potpredsjednik Vlade Branimir Gvozdenović koji ih je ubjeđivao da treba da se raziđu i obećao da će im se ubrzo obratiti neko od nadležnih.
Radnici tog preduzeća juče ujutru započeli su protest ispred zgrade Privrednog suda u Bijelom Polju, odakle su pješke krenuli za Podgoricu, a od Mojkovca nastavili autobusom koji je angažovalo predsjedništvo beranskog Sindikata.
Radnike je juče primio predsjednik Privrednog suda u Bijelom Polju Muzafer Hadžajlić, koji ih je obavijestio da novac iz stečajne mase nije moguće podići jer se nalaze na računu ŠIP-a Berane, kako se prije privatizacije zvalo to preduzeće, sve dok Vlada, Opština Berane, Elektrodistribucija i Komunalno preduzeće ne otpišu svoja potraživanja.
Jelić je izrazio žaljenje što je došlo do obustave rada u ŠIK-u jer novi vlasnik "Boj - komerc" iz Andrijevice, u potpunosti izmiruje sva potraživanja prema radnicima od privatizacije. Novac od kojeg bi trebalo da se izmire potraživanja, a koji je blokiran, prema riječima Jelića, iznosi oko 450.000 eura, od čega su na ime akontacije, krajem prošle godine, dobili ukupno 76.000 eura.

HADŽAJLIĆ: RADILI SMO U INTERESU RADNIKA
Predsjednik Privrednog suda Muzafer Hadžajlić, obraćajući se radnicima, kazao je, da je sve što je rađeno bilo u njihovom interesu. On je naveo da sud nije odgovoran što je firma dovedena do stečaja.
- Vlada je tokom stečaja dala kredit od 215.000 eura, Upravi za šume duguju 170.000, za struju 80.000, a prije stečaja postojao je kredit oko 100.000 eura. Nastojalo se prvenstveno obezbijediti primanje za radnike i sva njihova potraživanja prije stečaja i djelimično u toku su izmirena - kazao je Hadžajlić, navodeći da su svi koji su angažovani tokom stečaja, u vidu akontacije, primili oko 500 eura.
- Preostala je obaveza da se poveže staž prije stečaja, što za 14 mjeseci iznosi oko 40.000 eura, kao i za vrijeme stečaja - kazao je Hadžajlić dodajući da je neprimjereno da se na ovakav način vrši pritisak na sud, jer će u suprotnom biti prinuđen da se obrati nadležnim organima - kazao je Hadžajlić.
VIJESTI

No comments: