15.4.06

Nadaju se pomoći priložnika

Manastir Šudikova nalazi se na desnoj obali Lima, na samom početku Tifranske klisure, među stoljetnim hrastovima kod Berana. Posljednjih nekoliko godina uz pomoć Mitropolije crnogorsko-primorske, episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, i uz pomoć naroda i privatnih donatora ovo sveto zdanje je obnovljeno. Naime, urađeni su konaci i druge manastirske zgrade za sestrinstvo.
- Potrbno je urediti još krov na manastiru, kao i prostorije unutar njega - kaže igumanija Rada Marjanović.
Premda nedostaju materijalna sredstva, u manastiru se nadaju pomoći dobrotvora koja bi omogućila da radovi ovog proljeća budu nastavljeni.
Manastir Šudikova nekada je bio poznat po bogatom kulturnom životu, o čemu svjedoče sačuvane rukopisne knjige. Razasute po evropskim bibliotekama, za istoriju i kulturu našeg naroda znače mnogo. Zna se da jedan od najstarijih pisanih spomenika nastao u Šudikovi, jeste zbornik, prozvan “Svetootački zbornik”, koji se nalazi u manastiru u Pljevljima. Prvi prepis “Krmčije Svetog Save”, čuvenu “Moračku krmčiju”, prepisao je 1251-1252 godine veliki episkop budimljanski Teofilo Budimljanin, čiji predgovor je docnije prenijet u Ilovačku krmčiju. Godine 1573. mitropolit budimski Gerasim napisao je poznati “Milenij” koji se čuva u Narodnoj biblioteci u Beogradu. Jermonah Danilo 1592. godine napisao je “Psaltir” koji se danas čuva u Beču, a đakon Mihailo napisao je “Molebnik” koji se čuva u biblioteci u Moskvi.
DAN

No comments: