18.4.06

“Taman neka nas tuku”

Nastavnik fizičkog vaspitanja u beranskoj Osnovnoj školi ''Radomir Mitrović'' - Tomislav Knežević kažnjen je prekršajno sa 200 eura zato što je prilikom smirivanja tuče između djece u holu škole, blago udario jednog problematičnog učenika, dok je učenik M.M, koji je njega klasičnim nokautom nakon toga gotovo oborio s nogu – ukoren kao maloljetnik.
Sudija za prekršaje Branka Pantović Republici je kazala da je sud odradio sve po Zakonu, i da je, uzimajući sve okolnosti u obzir, minimalnu kaznu za tu vrstu prekršaja koji je nastavniku policijskom prijavom stavljen na teret, praktično prepolovio.
- Ja ne ulazim u to da li je policija trebalo da podnese prijavu protiv profesora, ali sam, upravo imajući u vidu čitavu situaciju izrekla kaznu duplo manju od minimalne. Kada je prijava već stigla, moralo je biti presuđeno i mislim da je sve u Sudu za prekršaje urađeno po slovu Zakona. Petnaestogodišnjem M.M i njegovom drugu, kao maloljetnicima, mogla sam izreći samo ukor - kazala je Pantovićeva.
Ona je naglasila da je odluka o kazni objavljena, a da će za dan-dva o tome i zvanično obavijestiti stranke.
Incident u Osnovnoj školi ''Radomir Mitrović'' se dogodio prošlog petka u prijepodnevnoj smjeni, u pauzi između četvrtog i petog časa. Nastavnik fizičkog vaspitanja Tomislav Knežević je pokušao da interveniše i zavede red u holu škole nakon tuče u kojoj je deblji kraj protiv grupe huligančića izvukao dežurni učenik. Knežević nije krio da je đaka M.M, kada je pokušao da pobjegne, vaspitno blago udario po vratu, našta je dječak uzvratio salvom psovki, a potom i pesnicom.
Djeca koja su bili očevici događaja sa strahom pričaju o svemu, plašeči se odmazde problematičnih učenika. Više njih je potvrdilo da je profesor pred penzijom doživio klasični nokaut, i da su ga od padanja na zemlju sačuvala vrata na koja se naslonio, nakon nekoliko koraka unazad, s ustima punim krvi.
Poslije intervencije drugih profesora koji su se zatekli u holu i uspjeli da situaciju smire, upravo je nastavnik bio taj koji je pozvao policiju, od koje je, nakon uviđaja, na kraju i sam dobio prijavu za ''nevaspitne metode''.
Prema riječima direktora škole Šata Ajdarpašića, koji je toga dana bio na službenom putu, u školi će biti formirana komisija koja će interno ispitati slučaj, nezavisno od policijskog postupka, i predložiti mjere za prevazilaženje situacije koja je uzburkala strasti profesora.
- Budući da toga dana nijesam bio u Beranama, vjerovatno ću ovlastiti nekoga od pomoćnika da vodi čitav postupak. Vjerujem ipak da ćemo uspjeti da smirimo strasti i da prevaziđemo ovu tešku situaciju - rekao je Ajdarpašić.
Incident nije ostao bez odjeka ni u širem okruženju. Slučaj je tema prepričavanja ovih dana u gradu na Limu, a javnost je zapanjena ishodom i šokirana postupkom učenika M.M, koji je samo nekoliko mjeseci ranije iz druge osnovne škole isključen zbog velikog broja jedinica i izazivanja tuča. Nastavniku Kneževiću se u tridestšestogodišnjoj karijeri ništa slično nije dogodilo, a kolege i učenici ga poznaju kao tolerantnog vaspitača.
- Novi zakon je takav da učenici mogu praktično da nas tuku, mi ne smijemo da intervenišemo. I taman smo zaslužili da nas biju, čak i osnovci - kaže jedna mlada profesorica.
REPUBLIKA

2 comments:

Anonymous said...

Nema tu sta, sve je jasno. Profesor ne smije da udara ucenike, a ucenik ni u snu profesore. Znaci, profesoru opomena ili suspenzija a djaku ispis iz skole i policijska prijava.

Joe Paul said...

Great blog posst