7.4.06

Trajno oštećeno 11 kuća

U klizištima na području beranske opštine trajno je oštećeno 11 useljenih kuća, na kojima je evidentna šteta u prosjeku 10 do 15 hiljada eura - saopštio je juče Šef opštinskog kriznog štaba za suzbijanje posljedica od elementarnih nepogoda Ilija Marković.
- Te kuće su toliko oštećene da se u njima ne može živjeti, iako vlasnici pojedinih kuća stanuju u njima na sopstveni rizik. Opština nije u mogućnosti da te porodice stambeno zbrine, zbog čega smo bili prinuđeni da, uz saglasnost predsjednika Opštine Relje Jovančevića, uputimo zahtjev za pomoć predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću i predsjedniku Republičke komisije za elementarne nepogode Slavoljubu Stijepoviću - kazao je Marković.
On je kazao da su porodice Lazara Popovića, Mila Barjaktarovića, Branka Vujovića i Milanke Barjaktarović iselile iz kuća, uključujući Milovana Dedovića, kojem se prošle godine srušila kuća. Na sopstveni rizik i zbog nepostojanja rješenja da budu stambeno zbrinuti, u neuseljivim kućama žive porodice Reha Ajdarpašića, Žarka Popovića, Branka Vujovića, Živka Đuraškovića, Budimira Lutovca, Rajka Lutovca i Vučete Ćorca.
- Oštećene kuće nalaze se na područjima Petnjice, Police, Dapsića i Budimlje, kao i na području Petnjika i Lubnica, gdje su još prošle godine zabilježena oštećenja zbog klizišta koja su ove godine uslovila rušenja - kazao je Marković.
On je naglasio da je Opština Berane, od Republičke komisije za štete od elementarnih nepogoda, tražila da uviđaj napravi njihova komisija kako bi se utvrdilo da li se na tim mjestima uopšte može stanovati jer ima slučajeva da u jednom komadu klizi oko tri hektra zemlje na kojoj se nalaze tri domaćinstva. Marković je izrazio očekivanje da će republičke institucije kojima su se obratili za pomoć, brzo reagovati, kako bi se ugroženim građanima što prije pomoglo. On je rekao da su prošle godine štete na stambenim objektima procijenjene na oko 150.000 eura.
VIJESTI

No comments: