19.6.06

“Rode” prelijeću Berane

Prema zvaničnim podacima matične službe natalitet u Beranama još se “dobro drži”, a stopa prirodnog priraštaja je velika. Prema zvaničnim podacima, za prvih pet mjeseci ove godine rođeno je 345 beba, dok je u istom periodu broj umrlih osoba bio 150.
Broj novorođenih građana u ovoj godini mogao bi da obraduje svakog Beranca, kada bi se ta brojka odnosila samo na one koji žive u gradu. Međutim, stvarnost je nešto drugačija i pokazuje da je realan broj novorođenačadi u Beranama znatno manji nego što to statistika pokazuje.
Kako saopštavaju u matičnoj službi, broj rođene djece se odnosi na sve koji su rođeni u beranskoj bolnici, a ne samo na stanovnike te opštine.
- Svako dijete koje se rodi u bolnici u Beranama mi smo dužni da upišemo u Matičnu knjigu rođenih, bez obzira na to da li je stanovnik Berana ili ne. Prema našim saznanjima, broj djece iz opština: Plav, Andrijevica i Rožaje, koja se rode u Beranama, kao i raseljenih lica koja privremeno borave na teritoriji naše opštine, iznosi najmanje jednu trećinu, pa broj novorođenčadi domicilnog stanovništva u Beranama nije ni približno tako dobar kako izgleda - tvrde u matičnoj službi.
Ako se pomenuti podaci imaju u vidu, onda Berane dijeli sudbinu opština ugroženih padom nataliteta, mada, ako je za utjehu, još uvijek nije u zoni onih koje su zahvaćene “bijelom kugom”. Da se, nažalost, približava toj zoni pokazuju uporedni podaci sa prvim godinama prethodne decenije.
Prema tim podacima, 1991. godine u Beranama je rođena 641 beba, godinu kasnije 593, a 1993. godine Berane je dobilo 602 nova stanovnika. Najmanje je beba rođeno 1994. svega 586, a godinu kasnije “ rode” su rekordno posjećivale bolnicu jer je rođeno 657 beba.
No, ako je u Beranama broj porođaja u stalnom opadanju, broj smrtnih slučajeva se povećava.
Prema Gradskoj knjizi umrlih, u kojoj nijesu evidentirani slučajevi umrlih osoba na seoskom području, u ovoj godini je do 1. juna umrlo 150 osoba. Kako kažu u Matičnoj službi, ako se tom broju doda i broj umrlih osoba sa seoskog područja, ispada da je za pet mjeseci ove godine umro skoro isti broj građana, koliko ih je umiralo za godinu dana početkom prošle decenije.
Podaci te službe govore, da je na početku poslednje decenije prošlog vijeka najmanje smrtnih slučajeva bilo 1991. godine- 206, 1992. godine broj umrlih u Beranama iznosio je 226, godinu dana kasnije brojka je “pala” na 214, da bi se 1994. ponovo vratila na 226. Najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen je1995. godine, kada je umro 251 Beranac.
Kada se imaju u vidu pomenute brojke, nije teško zapaziti da će broj rođenih u Beranama teško dostići brojke sa početka prethodne decenije, dok se, nažalost, broj umrlih osoba za pet mjeseci skoro izjednačio sa godišnjim brojem umrlih osoba od prije desetak godina.

Odselilo 10.000 stanovnika
Pored sve rjeđe odluke Beranaca na rađanje djece, sumornim demografskim podacima u toj opštini sigurno doprinosi i stalna migracija stanovništva. U periodu od 1991. do 2003. godine, Berane je napustilo više od 10.000 stanovnika, pretežno mladih pa, ako se ima u vidu ta činjenica, pad nataliteta i ne treba da čudi. Prema podacima popisa stanovništva iz 2003. godine, Berane je imalo 42.000 građana, ali, prema popisu, u opštini je te godine živjelo “ jedva” 35.000 stanovnika.
DAN

No comments: