28.6.06

Dva odjeljenja prekobrojnih

Ukoliko Ministarstvo prosvjete izda odobrenje, u beranskoj Srednjoj medicinskoj školi biće za narednu školsku godinu formirano osam odjeljenja prvog razreda, dva više nego što je predviđeno.
Pomoćnik direktora u ovoj školi Žarko Raičević rekao je da se za upis prijavilo mnogo više kandidata nego što je planirano, tako da je od resornog Ministarstva zatražena dozvola za formiranje još dva odjeljenja.
- Za upis se prijavilo čak 253 kandidata. Nadam se da ćemo dobiti odobrenje - kazao je Raičević.
Od kako je obnovljena Srednja medicinska škola u Beranama za upis svake godine vlada veliko interesovanje, jer gravitira čitavom sjeveru Crne Gore, a učenika ima i iz nekih gradova iz Srbije. Pored opšteg smjera, ova škola obrazuje srednje medicinsko osoblje i na laboratorijskom, stomatološkom, sanitarno-ekološkom, kao i farmaceutskom smjeru. Osim redovnih, Srednja medicinska škola svake godine ima i veliki broj vanrednih polaznika, koji su zainteresovani za dobijanje diplome ove ustanove.
Za razliku od Srednje medicinske, u drugim srednjim školama u Beranama, kojih ukupno ima četiri, nakon prvog upisnog roka ostalo je dovoljno mjesta za naknadno prijavljivanje kandidata.
Od 180 slobodnih mjesta za prvi razred u Srednjoj stručnoj školi, koja se, do sada, zvala Elektro-hemijsko-tehnička, popunjeno je 110. Najviše interesovanje pokazano je za smjerove eletrotehničara računara i elektrotehničara telekomunikacija, kao i za zanimanje frizer, gdje je upisano po jedno odjeljenje. Mjesta i dalje ima na svim drugim zanimanjima trećeg i četvrtog stepena, a zainteresovani učenici za prijavljivanje ne moraju čekati drugi upisni rok, već to mogu učiniti i do kraja ovog mjeseca.
U beranskoj Gimnaziji je ostalo još samo 14 mjesta za drugi upisni rok. Od planiranih 150, u prvom roku je popunjeno 136 mjesta. Prema novom programu, Gimnazija opšteg smjera od ove godine učenicima, pored redovnih, nudi i pet izbornih predmeta – engleski, opštu lingvistiku, funkcije u fizici, ekologiju i sportske igre.
REPUBLIKA

No comments: