6.6.06

Berane brisano sa mape javnih radova

Predviđenim planom programa izvođenja javnih radova Direkcija javnih radova Crne Gore nije uvrstila nijedan projekat u beranskoj opštini i za nju, ovaj grad kao da ne postoje. Ako se tome doda da je u ranijem periodu bilo izraženo kašnjenje sa uplatama novca od koncesija, neisplaćena dugovanja u ranijem periodu po raznim osnovama republičke vlasti, stiče se utisak da je Berane diskriminisano u odnosu na gradove iz okruženja.
Prema riječima Relje Jovančevića, predsjednika SO Berane, u posljednje vrijeme nema problema sa naplatom iz Egalizacionog fonda, koji je, uz naplatu prireza, jedan od glavnih stavki punjenja opštinskog budžeta.
- Međutim, neprijatno sam iznenađen saznanjem da u programu Direkcije javnih radova nije uvršten nijedan projekat iz Berana. Direkciji smo za 2006. godinu kandidovali rekonstrukciju ulice koja vodi od raskrsnice Svetosavske i Ulice 13. jula, pored Gimnazije i Opšte bolnice, do Auto moto društva. Nažalost, taj projekat nije prošao, i u ovoj godini Direkcija neće izvoditi radove ni na jednom projektu na teritoriji beranske opštine - istakao je Jovančević.
Vlatko Peković, sekretar Sekretarijata za finansije u SO Berane, potvrđuje Jovančevićeve navode o “ manje- više redovnoj isplati iz Egalizacionog fonda”, dodajući “da se diskriminacija prema Beranama obavlja na drugi način”.
- Bilo koji projekat da kandidujemo, on se odbija ili se sa njegovom realizacijom odugovlači. Podsjetiću samo na nekoliko primjera, koji o tome govore. Realizacija projekta mini centrale čeka već godinu i po dana, jer nadležno ministarstvo nije odredilo cijenu kilovata proizvedenog u mini centralama. Sve ostalo je spremno za realizaciju projekta, čak i novac, koji je obezbijedio CHF. Pored toga, preko Vlade smo se obratili Evropskoj investicionoj banci za dodjelu kredita od 500.000 eura za izgradnju kolektora za prečišćavanje voda, čime bi riješili problem korita Lima. Mada je projekat dobio sve pohvale na sastancima koje smo imali, našem zahtjevu nije udovoljeno, a sredstva su dobili Nikšić i Podgorica, čime se stiče lažna slika o uspješnosti pojedinih lokalnih samouprava - ističe Peković.
On je naveo da se početkom proljeća pismom obratio i Ministarstvu turizma, sa zahtjevom da se u ovoj sezoni rekonstruiše regionalni put Berane- Polica - Trpezi, koji je u turističkoj sezoni izuzetno frekfentan, ali da još nema odgovora.
- Zahtijevali smo potpunu sanaciju uništenog puta i klizišta, ali je i taj zahtjev prošao kao i svi ostali, bez realizacije. Na jesen se u Crnoj Gori održava Donatorska konferencija, pripremili smo i za nju nekoliko projekata, ali me strah da i oni ne prođu kao i ostali, jer je više nego očigledno da je za aktuelnu vlast Berane slijepo crijevo - zaključuje Peković.

Zaboravljen dug od 400.000 eura
Kao poseban vid diskriminacije Berana, Peković je istakao problem finansiranja takozvane radne grupe, koja je oformljena za čuvanje imovine bivše “Fabrike sulfatne celuloze i papira”. Peković navodi da se Vlada obavezala da finansira 15 radnika angažovanih u te namjene, da je to rađeno do avgusta 1999. godine i da je tada prekinula sa izvršavanjem svoje obaveze.
- Od tada je Radna grupa na budžetu Opštine. Dug za finansiranje angažovanih radnika iznosi oko 400.000 eura, ali kao da niko ne razmišlja da izmiri tu obavezu. Na tom primjeru se možda i najbolje vidi o kakvoj se diskriminaciji Berana radi - navodi Peković.
DAN

No comments: