4.6.06

Osveštan hram Vaznesenja Gospodnjeg

U beranskom selu Rovci na Spasovdan, 1. juna, osveštan je hram Vaznesenja Gospodnjeg sa hramovnim domom. Osveštenje je obavio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Tom prilikom donatorima i ljudima koji su pomogli izgradnju Hrama uručena su odlikovanja, a obavljeno je i krštenje građana.
Obraćajući se prisutnima episkop Joanikije je kazao da se u Rovcima slavio praznik Vaznesenja Gospodnjeg na nebo i kad u njemu nije bilo hrama. On je naveo da je glava Crkve Gospod Isus Hristos, koji uvijek obitava sa svojim narodom, “i kojem vaistinu pripada svaka vlast, na nebu i na zemlji”.
- Ljubav prema Gospodu je dovela do izgradnje hrama na ovom svetom mjestu, da bi se sabrali. Slava Gospodu što nas je baš u ovom vremenu sabrao ovdje - istakao je episkop Joanikije.
On je naveo da je ta svetinja građena “da bi smo se okupljali i da bi ona gradila nas”.
- Razjedinjavanje i udaljavanje su se pojavili u našem narodu i došli smo do onog pogubnog vremena, kada živimo od dioba i razdioba. Ne treba tako da bude među braćom, već da živimo u slozi i ljubavi. Vjera naša je oslonac za budućnost, a Gospod je kadar da iskorijeni svaku mržnju među braćom - zaključio je episkop Joanikije.
Za doprinos i iskazanu ljubav, pažnju i zalaganje u izgradnju Hrama u Rovcima, arhipastirskom gramatom odlikovan je akademik Miomir Dašić. Dašić je bio i jedan od velikih donatora, kao i Rovčanin Milutin Tomović, koji živi u Kanadi.
Izgradnja hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Rovcima koštala je oko 75.000 eura, ne računajući dobrovoljni rad mještana tog sela. Idejno rješenje hrama uradio je arhitekta Ranko Vukanić, koji nije naplatio svoj rad.
DAN

No comments: