13.6.06

Po pravdu kod međunarodnih sudova

Nedavno je održan sastanak rukovodstva manjinskih akcionara HTP Berane, na kojem je zauzet čvrst stav da radnici neće prodavati svoje akcije. Manjinski akcionari su, kako kažu, ogorčeni nezakonitim poslovanjem sadašnjeg vlasnika, “Euroturist GBMH” iz Podgorice, koji je 15.marta 2003. godine privatizovao ovaj kolektiv.
Kako je “Danu” saopštio Miomir Ćorac, predsjednik manjinskih akcionara HTP Berane, “dosadašnji vlasnik namjerava da ponovo proda preduzeće i to prećutno, kako je i dosad rađeno, kada su otuđivani pojedini objekti, kao što je Gradska kafana”. Ćorac kaže da je sve to urađeno bez saglasnosti manjinskih akcionara, kojih ima 210.
Prema riječima Nova Račića, člana rukovodstva manjinskih akcionara, nijedan od 18 radnika hotela Komovi, koji se nalazi u sastavu HTP Berane, nije prodao svoje akcije.
- To nećemo ni uraditi, jer sadašnji vlasnik još jednom pokušva da uskrati naša prava. Ovaj kolektiv je do privatizacije poslovao veoma uspješno i bez gubitaka. Od kao nas je preuzeo novi vlasnik “kola su otišla niz brdo”. Uplata pazara nije išla redovnim putem preko banke, već direktno na ruke. Koliko je nama poznato, Finansijska policija pronašla je pronevjeru od oko 630.000 eura, ali ni dosad nijesu preduzete konkretne mjere. Dvaput smo se obraćali Međunarodnoj kancelariji za ljudska prava u Bijelom Polju, koji su izlazili na lice mjesta i utvrdili niz nepravilnosti u radu. Prinuđeni smo da naš slučaj prijavimo Međunarodnom sudu za ljudska prava i potražimo zaštitu, jer je očigledno da naše institucije ne rade svoj posao - istakao je Račić.
DAN

No comments: