2.6.06

Asfaltna baza ponovo radi

Stanovnici Ržanice kod Berana, koji se protive radu asfaltne baze, najavili su juče da će ponovo tražiti pomoć od Ministarstva zaštite životne sredine, kako bi zaustavili rad tog postrojenja, kojem je Ekološka inspekcija 5. maja zabranila rad. Vlasnik asfaltne baze je kompanija “Integral inženjering”.
Razočarani nepoštovanjem rješenja Ekološke inspekcije, grupa mještana je 25. maja blokirali put do postrojenja. Dozvolu za prolaza kroz naselje kamiona, koji su asfaltnu bazu snadbijevali sirovinama, je, prema riječima vozača, dao predsjednik MZ Donja Ržanica Nasto Ralević.
Mještani Ržanice tvrde, da uprkos tome što je isto rješenje uručeno i zastupnicima “Integral inženjeringa”, to postrojenje radi u proteklih nekoliko dana.
U rješenju inspekcije se navodi, da kompanija "Integral inženjering” nema potrebne dozvole i saglasnosti za rad, zbog čega je zabranjeno puštanje u rad asfaltne baze, drobiličkog postrojenja i betonjerke “bez prethodno pribavljenih potrebnih dozvola za rad od nadležnih organa”.
Rješenju je potpisala glavni ekološki inspektor Vesna Zarubica, a u njemu se navodi da će ta inspekcija i dalje nadzirati sve aktivnosti u vezi sa tim objektom.
Asfaltnu bazu je od firme GP "PUT" iz Sarajeva u julu 2005. godine kupio “Integral inženjering” iz Banja luke, koji ima registrovano preduzeće u Crnoj Gori. Zemljište na kojem se nalazi sporni objekat, vlasništvo je AD "Poljoprivreda i šumarstvo" iz Berana, koje je, sa “Integral inženjeringom” sklopilo ugovor o zakupu zemljišta 1. 10. 2005. godine, na rok od 10 godina.
Sporni objekat počeo je sa radom prije mjesec dana kada je dio mještana Ržanice protestovao zbog toga i zatražio pomoć od nadležnih službi. Građani su, na protestima, saopštili da je prije više od 15. godina, ta asfaltna baza instalirana za potrebe rada "Sarajevo puta", koje je imalo saglasnost mještana za rad na rok od dvije godine. Izbijanjem rata na prostorima bivše države, radnici tog preduzeća su napustili Berane, i asfaltna baza od tada do prije mjesec dana nije radila.
VIJESTI

No comments: