15.6.06

Prevario Cetinjanina za 3.000 maraka

Rožajski osnovni državni tužilac Milenko Magdelinić primio je krivičnu prijavu od Milorada Đukanovića, sa Cetinja, kojom se Mihailu-Milu Markoviću (78) stavlja na teret krivično djelo prevare. U Đukanovićevoj prijavi se navodi da je 22. juna 2002. godine Markoviću dao 3.000 maraka, kao zalog za pronalaženje i povraćaj duga od 80.000 DM, od njegovog kuma Mirka Nikolića iz Užica.
- U martu 1999. godine dao sam Nikoliću novac na zajam, od prodaje stana u Herceg Novom. Iako smo kumovi sa njim se od tada više nikada nijesam čuo, niti vidio. Odlučio sam da se obratim “Sedmoj sili” iz Berana i njenom načelniku, Milu Markoviću, koji mi se predstavio kao vrstan pravni stručnjak govoreći da je to za njega lak i jednostavan posao, koji će veoma brzo obaviti – stoji u Đukanovićevoj prijavi, u kojoj se dalje navodi da je Marković sa svojom saradnicom Draganom Čukić došao na Cetinje gdje mu je Đukanović predao priznanicu o dugu od 80 hiljada maraka i 3.000 maraka avansa.
Đukanović navodi da mu se Marković predstavio kao vrstan stručnjak, koji je riješio mnogo komplikovanih krivičnih djela.
- Povjerovao sam, misleći da se radi o iskusnom starom operativcu. Obećao je da će dug da naplati najdalje za tri mjeseca, ali se to nije dogodilo ni za tri godine. Poslije oko nedjelju dana tražio je od mene još 3.000 maraka, koje nijesam imao da mu dam, nakon čega mi se ponovo javljao, navodeći kako je stupio u kontakt sa Nikolićem, te da je predmet protiv njega predat sudiji, koji je trenutno na odmoru, da je stavio hipoteku na njegovu imovinu i mnoštvo neistina – kaže se u Đukanovićevoj prijavi, u kojoj stoji da se Đukanović obratio i vlastima u Užicu, od kojih je saznao da u tamošnjim tužilaštvima nije stigla nikakva prijava, te da se ne vodi nikakav postupak protiv Nikolića, navodno optuženog od “Sedme sile”.
Zbog istog krivičnog djela, Marković se od prošle sedmice nalazi u bjelopoljskom istražnom zatvoru, zbog osnovane sumnje da je prevario Sadrija Tahirija sa Kosova, od kojeg je uzeo 47.000 eura, kako bi mu pronašao sina, koji je nestao tokom ratnih dešavanja na Kosovu. Njemu je po zahtjevu zamjenika osnovnog državnog tužioca iz Rožaja, Harjana Kalača, istražni sudija Osnovnog suda, Milosav Zekić, odredio pritvor u trajanju do 30 dana.
DAN

No comments: