4.5.06

Neće asfaltnu bazu pred kućom

Stanovnici Mjesne zajednice Donja Ržanica kod Berana, održali su juče protestni zbor, zbog aktiviranja asfaltne baze u tom selu bez njihove saglasnosti. Sa zbora je upućena peticija Ministarstvu zaštite životne sredine sa oko 330 potpisa punoljetnih Ržaničana, koji traže da se pod hitno zaustavi proizvodnja u pogonima separacije u šljunkari, dok su za remont mašina kazali da taj dio posla, za sada, neće ometati. Kako su na zboru saopštili građani, asfaltna baza je osnovana prije petnaestak godina i bila je u vlasništvu preduzeća "Sarajevo put" iz Sarajeva. Tada je data saglasnost od građana za rad samo na dvije godine, a nastankom ratnih sukoba na prostorima bivše države, prestala je sa radom i asfaltna baza.
- Prije izvjesnog vremena, kompanija "Integral inženjeringa" iz Podgorice, preuzela je taj objekat bez saglasnosti građana, a da li je potpisivan ugovor u vezi sa tim i sa kojim osobama iz Berana, nama nije poznato - saopšteno je na zboru građana.
Oni su zatražili od predstavnika "Integral inženjeringa" Brana Ćulafića i Obrada Supića, da, najkraće za sedam dana, zakažu sastanak građana i direktora tog preduzeća Milana Ostojića.
Mještani tvrde da će baza uništiti tri obližnje farme i voćnjake, kao i da Mljekara "Zora", od njih neće uzimati mlijeko. Mještanin Milutin Čukić, najavio je radikalne proteste građana, ukoliko zahtjevi građana ne budu ispoštovani, a kako je kazao, zboru je trebalo da prisustvuje predsjednik te MZ Nasto Ralević.
On je izrazio očekivanje da Ministarstvo zaštite životne sredine neće dozvoliti rad baze, jer su njihovi stručnjaci ranije utvrdili da postoje štetne posljedice njenog rada. Čukić je kazao i da je ranije za vrijeme njenog rada nekoliko stanovnika oboljelo od plućnih bolesti i alergijskih promjena.
VIJESTI

1 comment:

Anonymous said...

Hello from Belgium !!

Kind regards.

Renaud