7.5.06

Zaštitite nas od nečasnih privatizacija

Povodom odbijanja tri zahtjeva za pokretanje stečaja u AD Gumig Berane, Fefmo Adrović, predsjednik sindikata tog kolektiva, se u ime 21 radnika obratio javnim pismom Milu Đukanoviću, predsjedniku Vlade Crne Gore. Adrović u pismu ističe “da su radnici prevareni tokom privatizacije preduzeća i napušteni od svih struktura, a posebno od Privrednog suda u Bijelom Polju”.
- Beogradsko preduzeće Pneougrop je zbog duga od 3.000 eura zatražilo uvođenje stečaja, a sudija Mirsad Trubljanin je odbio zahtjev, upućujući ga na Trgovinski sud u Beogradu. Preduzeće Vodovod i kanalizacija, iz Berana, je zbog duga od 5.200 eura podnijelo isti zahtjev, ali je sudija Trubljanin zahtjev odbio, obrazlažući to neutvrđenim potraživanjima, mada je imao kompletnu dokumentaciju pred sobom. Na kraju, mi, radnici, kao povjerioci tražili smo uvođenje stečaja, a sudija Zoran Mrdak je i taj zahtjev usmeno odbio, obrazlažući da radnici ne mogu da uvode stečaj.
U pismu Adrović navodi da radnici sumnjaju da se iza nepoštene privatizacije Gumiga nalazi neko iz Vlade, ili blizak njoj, pa očekuju od premijera, kao posljednje institucije kojoj se mogu obratiti, da stane na, kako je navedeno, stranu pravde i tako im pomogne.
- Gospodine predsjedniče, radnici Gumiga nijesu primili plate od januara 2003. godine. Uplate poreza i doprinosa nijesu uplaćene od avgusta 2002. godine, pa mi, kao i naše porodice, nemamo ni osnovnu zdravstvenu zaštitu. Preduzeću su više od godinu dana ukinuti voda i struja, a žiro račun je blokiran skoro godinu i po dana. Od Vas tražimo da preispitate odluke suda i vidite da li se u ovom slučaju radi o savjesnom radu pojedinih sudija, ili se nezakonitosti u privatizaciji i radu Gumiga žele sakriti - stoji u pismu radnika Gumiga premijeru Đukanoviću, koje je potpisao Adrović, uz navođenje da je korektan odnos prema radnicima imao samo Muzafer Hadžajlić, predsjednika Privrednog suda u Bijelom Polju.
Adrović pismo završava konstatacijom da su radnici tužili novog vlasnika i Osnovnom sudu u Beranama početkom 2004. godine, ali da ni jedno ročište dosad nije održano.
- Kako smo obaviješteni, prvo ročište je zakazano za 15. maj. Pitamo se zašto se toliko čekalo za zakazivanje ročišta - zaključio je Adrović.
DAN

No comments: