6.5.06

Izvadili šljunak pa Lim nosi kuće

Mještani sela Skakavac, udaljenog oko 10 kilometara od Berana, obratili su se juče opštinskoj komisiji za procjenu šteta zahtjevom za izlazak na teren, da bi napravila zapisnik o štetama na šest porodičnih kuća, koje su nanesene skretanjem toka Lima. Oni navode da zbog skretanja Lima nijesu ugrožene samo porodična domaćinstva, već i regionalni put Berane- Bijelo Polje, sa mostom na Skakavcu.
Kako navode mještani, njihov problem je star više od dvije godine, a uslovljen je nesavjesnim radom koncesionara vađenja šljunka iz rijeke, kada je Lim potpuno promijenio tok.
- Na naš zahtjev, prije više od dvije godine na lice mjesta su izlazili: Velizar Vojinović, pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, sa republičkim inspektorima za vodoprivredu: Nikolom Spahićem, Izetom Derviševićem i Draganom Šekularcem. Na teren su bili Relja Jovančević, predsjednik SO Berane, i Ilija Marković, šef Kriznog štaba u SO Berane. Tada je donesen zaključak da je put potkopan, a most ugrožen i da se iz tog razloga moraju preduzeti hitne mjere na sanaciji terena. Međutim, osim zaključka po tom pitanju nije ništa urađeno - ističu Darko i Milan Tmušić, čije su kuće ugrožene.
Prema navodima mještana, slučaj sanacije terena i vodotoka Lima u mjestu Skakavac predat je preduzeću “Crnagoraput”, međutim, radovi dosad nijesu započeti, a pitaju se kada će uopšte i biti. Oni navode da je stanje sa svakom kišom sve teže, da je teren na kojem je izgrađen regionalni put šljunkovit, pa samim tim ima i klizište i svakim danom postaje ugroženije.
- Kuće koje se nalaze u blizini puta svakim danom su sve više oštećene i postaju neuslovnije za život. To će utvrditi i komisija za procjenu šteta, kojoj smo uputili zahtjev za izlazak na teren, pa apelujemo da do toga što prije dođe, kao i da obećani radovi od strane Ministarstva započnu što prije - zaključuju Tmušići.
Skretanje toka Lima u mjestu Skakavac započelo je prije nekoliko godina, kada je Ministarstvo počelo sa dodjelom koncesija za vađenje šljunka. Prije dvije godine Lim je potpuno skrenuo prema regionalnom putu, ugrozivši ga, a nakon protesta mještana Skakavca, vađenje šljunka u tom mjestu je obustavljeno, a već dvije godine koncesije se nikom ne dodjeljuju. Međutim, iza rada koncesionara, ostao je promijenjen tok rijeke, ugroženi put i most, koje, zasad, niko ne sanira.
DAN

1 comment:

Kira said...

Loved readding this thanks