6.5.06

Osavremenjivanje opreme

Beranska Mljekara “Zora” do kraja 2007. godine biće profitabilna fabrika, saopštili su juče na konferenciji za novinare Emin Sinanović, izvršni direktor “Zore”, i Rolf Dangers, menadžer te firme. Oni su istakli da je trenutno najveći problem Mljekare mali otkup mlijeka, a od juče su pušteni u proizvodnju novi proizvodi “Zore”, mlijeko od 0,9 i 1,6 odsto mliječne masti. Kako je najavljeno, Mljekara bi ubrzo trebalo da dobije i finansijsku injekciju od Vlade Luksemburga, u visini od 300.000 eura, koje bi bile upotrijebljene za unapređenje proizvodnje.
Prema riječima Sinanovića, novi proizvodi su sa poklopcima, a ubiranjem više masnoće ubrzo će početi da se proizvodi i pavlaka.
- Trenutno “Zora” ima paletu od 11 proizvoda, a ubrzo očekujemo proizvodnju jogurta sa manje masnoće, što je zahtjev tržišta. Nemamo zaliha proizvoda, ali nam problem predstavlja nedostatak sirovine, odnosno mali otkup mlijeka. Dnevno otkupimo i proizvedemo oko 10.000 litara mlijeka, a imamo ponude za dnevnu prodaju od 20.000 litara - istakao je Sinanović, dodajući da će Mljekara pokušati da vrši otkup na čitavom sjeveroistoku Crne Gore. On je naveo da je napravljen i ugovor sa pljevaljskom mljekarom o ispostavljanju viškova mlijeka koje oni ne mogu da proizvedu i da očekuje da će taj ugovor brzo početi da se ispunjava. Sinanović je naglasio da u Zori razmišljaju i o proizvodnji voćnih sokova i čokoladnog mlijeka, ali da taj projekat još uvijek nije u realizaciji.
Prema riječima Rolfa Dangersa, dobra vijest iz Mljekare je i to što je zatraženo od Vlade Luksemburga da je pomogne sa 500.000 eura, a očekuje se da ubrzo bude uplaćeno od 200-300.000 eura.
- To je dobra vijest i novac koji očekujemo da ubrzo bude uplaćen, biće iskorišćen za osavremenjavanje opreme i usavršavanje rada na njoj - zaključio je Dangers.
Beranska Mljekara Zora otvorena je 2002. godine, u okviru programa “Mednem” u Crnoj Gori. Programs e realizuje u saradnji vlada Luksemburga i Crne Gore. Kako je prilikom njenog otvaranja saopšteno, investicija je koštala 7.000.000 eura. Od starta, do ljeta prošle godine na njenom čelu nalazio se Škotlanđanin Tomas Hodž, za čije vrijeme vođenja projekta Mednem, rad Mljekare obilježile su afere. On je pred kraj svog mandata saopštio novinarima, da “Zora nije napravljena da bude profitabilna firma”. Hodž je prije skoro godinu dana smijenjen sa tog mjesta, a tada je započela druga faza projekta vrijedna 3.000.000 eura. Nakon toga na mjesto izvršnog direktora Mljekare imenovan je Emin Sinanović.
DAN

No comments: