11.5.06

Ciglana oporavljena

Stečajni upravnik beranske ciglane Vuk Božović najavio je da će stečaj u toj kompaniji vrlo brzo biti uspješno okončan.
- Firma je privatizovana i oporavljena. Stekli su se svi uslovi da se stečaj zaključi i ja sam podnio zahtjev Privrednom sudu u Bijelom Polju. Ostalo je da se u zakonskim rokovima o tome još izjasne povjerioci - rekao je Božović.
On je kazao da je privatizacija dala očekivane rezultate i da je poslovanje krenulo uzlaznom putanjom.
- Kada sam došao u ovu firmu za stečajnog upravnika zatekao sam katastrofalno stanje. Cilj je bio da se ona oporavi kroz programirani stečaj i u tome smo uspjeli. Ona je danas solventna kompanija koja može da stoji samostalno na nogama - smatra Božović.
Ciglana ''Rudeš'' je sa dugovanjima od 700.000 eura otišla u stečaj krajem 2004. godine. Na drugoj licitaciji u aprilu prošle godine prodata je preduzeću ''Katel'' iz Podgorice za 254.000 i obavezu investicionog ulaganja od 715.000 eura i nabavku osnovnih sredstava. ''Katel'' se planom obavezao i da zaposli 55 stalnih i 30 sezonskih radnika. Ciglana od tada posluje pod nazivom DOO ''Opeka''. To je najstariji privredni kolektiv u Beranama. Njeni proizvodni kapaciteti trenutno su osam do 10 miliona jedinica raznih opekarskih proizvoda godišnje.
- Prije dva-tri dana, poslije redovnog zimskog remonta uspješno je pokrenuta proizvodnja i radno angažovano je preko 80 radnika. Postoje dobri izgledi da dnevna proizvodnja bude duplirana na 12.000 jedinica opekarskih proizvoda - najavio je Božović.
Beranska ciglana jedina je fabrika te vrste u Republici.
- Firmu sada možemo mirno predati ''Katelu'' da u potpunosti njome rukovodi i okonča stečaj - rekao je Božović.
Najveći povjerilac beranske ciglane u trenutku odlaska u stečaj, bila je Vlada, s potraživanjima od 400.000 eura. Obezbijeđena i prioritetna potraživanja iznosila su 250 hiljada eura, a radnici kao prioritetni povjerioci povjerilaca su odavno namireni.
REPUBLIKA

No comments: