15.5.06

Da se Crnoj Gori odužimo

- Postoji u životu čovjeka jedan trenutak vrijedan životnog vijeka. Istorija nam je dodijelila taj trenutak da poslije 88 godina obnovimo svoju državu - saopštio je sinoć na tribini u Beranama premijer Milo Đukanović. Đukanović je kazao “da nam je Crna Gora svojom časnom istorijom i svijetlom budućnošću dosta dala” te “da je red da joj se 21. maja odužimo”. Tribinu građana pratilo je preko video bima veliki broj građana. Đukanović je podsjetio na kampanju političkih neistomišljenika koji, kako je kazao, plaše građane da će se u slučaju nezavisnosti promijeniti odnos Srbije prema pacijentima i studentima iz Crne Gore, navodeći da to nije tačno.
- Neće se ništa promijeniti u odnosu na liječenje naših pacijenata u Srbiji, jer smo i dosad sve plaćali, a Srbija se neće odreći svog najurednijeg platiše za liječenje, jer joj se to ne isplati - naglasio je Đukanović, dodajući da ni studenti neće trpjeti eventualne štete nezavisnosti Crne Gore, “jer će Vlada platiti svaki dodatni cent njihovog školovanja, ukoliko bi ono bilo skuplje”. On je kazao i da je školovanje u Crnoj Gori znatno napredovalo u posljednjih nekoliko godina, navodeći “da je bio student Ekonomskog fakulteta u Podgorici, kada su studente sa crnogorskog Univerziteta smatrali inferiornim u odnosu na ostale kolege sa univerziteta u SFRJ”
- Danas, ako bih savjetovao svog sina gdje da upiše Ekonomski fakultet, savjetovao bih ga da upiše u Podgorici, gdje se mogu steći kvalitetnija znanja od fakulteta u Beogradu, Sarajevu i drugim centrima - istakao je Đukanović, dodajući da nema dileme gdje će se na referendumu opredijeliti potomci Gavra Vukovića, Mojsija Zečevića i ostalih velikana tog kraja.
On je naveo da “ovdje, kao i bilo gdje drugo u Crnoj Gori, ne treba dokazivati bratske osjećaje prema Srbiji”, zapitavši se “da li zbog bratskog osjećaja treba rušiti svoju kuću, da bi bio podstanar kod brata”. Iznoseći mišljenje da nema dilemu “da ćemo iznevjeriti očekivanja i propustiti šansu da vratimo državnost Crnoj Gori”, Đukanović je kazao da je mnogo naših predaka dalo živote za svoju državu, na čiju je obnovu čekalo 88 generacija. Prema njegovim riječima, mnogi narodi i danas krvare za svoju državu, “a mi treba da pokretom olovke ostvarimo san mnogih generacija”.
DAN

1 comment:

Furniture Movers Somerville said...

Thankk you for sharing