7.5.06

Mrka kapa za mrki ugalj

Pregovori Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja i firme OZ Koveks iz Slovačke o privatizaciji beranskog Rudnika mrkog uglja “Ivangrad” ulaze u završnu fazu i, kako se očekuje, biće završeni narednih dana. Prema dogovorenim uslovima privatizacije, Rudnik će biti prodat po znatno nižoj cijeni od prošlogodišnje ponude OZ Koveksa, kada je početkom ljeta došlo i do potpisivanja kupoprodajnog ugovora, koji nije zaživio.
Kako je saopštio Dušan Bugarin, stečajni upravnik beranskog rudnika, “do potpisivanje Ugovora o prodaji imovine tog kolektiva doći će do 15. maja”. On je naveo da je predlog ugovora već napravljen i da slijedi usaglašavanje.
- Za ponedjeljak je zakazan sastanak sa predstavnikom OZ Koveksa, kako bismo usaglasili pojedine stavke, a nadam se da će do potpisivanja ugovora doći do 15. maja - istakao je Bugarin.
On je odbio da komentariše šta je ostalo neusaglašeno i o čemu će sjutra razgovarati sa predstavnicima OZ Koveksa, a odbio je da komentariše i nezvanične informacije o uslovima pod kojim će Rudnik biti privatizovan. Bugarin je istakao “da će sve biti poznato tokom naredne nedjelje, a da pregovore vodi država”.
Prema nezvaničnim informacijama dobijenim iz Agencije za prestrukturiranje privrede, Slovaci su za kupovinu imovine Rudnika ponudili 100.000 eura, uz obavezu da u njega investiraju 3.000.000 eura. Ta ponuda je znatno niža od prošlogodišnje, kada je ista firma ponudila 300.000 eura i preuzela obavezu investiranja u Rudnik od 4.700.000 eura.
Početkom ljeta prošle godine OZ Koveks je sa stečajnim upravnikom Rudnika potpisao kupoprodajni ugovor, koji Slovaci nijesu ispoštovali, pa je tokom prošle jeseni raspisan i sedmi tender za prodaju Rudnika, na koji se niko nije javio.
Nakon propadanja tendera, zaposleni u Rudniku, njih 39, stupili su u štrajk na svojim radnim mjestima, a 11 rudara provelo je tri dana u jamama, 200 metara ispod zemlje. Oni su tada zahtijevali isplatu zaostalih ličnih dohodaka, povezivanje radnog staža i ubrzanu privatizaciju. Ministarstvo finansija isplatilo je radnicima dužne plate, a za to je stečajna uprava dala fiduciju na Upravnu zgradu Rudnika.
Upravo dodatni troškovi Rudnika, kao i prošlogodišnji depozit Slovaka od 60.000 eura, koji im nije vraćen, predstavljaju još uvijek nedogovorene stavke o kojima razgovaraju dvije strane. Ukoliko Slovaci ostanu pri svojim zahtjevima, troškove Rudnika moraće da preuzme država, a on će biti prodat OZ Koveksu za 1.900.000 eura nižu cijenu od ponude koju je ista firma ponudila prošle godine.

Sedam tendera jedan kupac
Od januara 2004. godine, kada je u Rudniku uveden stečaj, raspisano je sedam tendera za njegovu privatizaciju, a kao zainteresovana za privatizaciju pojavila se samo firma OZ Koveks. Inače, beranski rudnik je već jednom bio prodat, a interesantno je da je i u toj privatizaciji učestvovala jedna slovačka firma. Naime, 2001. godine, mješovita slovačko-srpska firma, Gradeks HBP postala je vlasnik imovine Rudnika, a tadašnja privatizacija proglašena je “poslom godine u Crnoj Gori”. Nakon nešo više od godinu i po dana novi vlasnici su se povukli iz posla, privatizacija je propala, a oko 170 rudara poslato je na Biro rada. Stečaj u Rudniku uveden je u januaru 2004. godine i još uvijek traje.
DAN

No comments: