19.5.06

Slovenci pobjegli od “Polimke”

Petnaest dana nakon odluke Skupštine akcionara AD Polimka iz Berana da prihvata privatizaciju tog kolektiva od strane Holding kompanije Koroški iz Slovenije, nikakvog odgovora od te firme, kao ni Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja nema.
Prihvatanje Skupštine akcionara da bude prodat paket akcija u visini od 66 odsto, bio je i posljednji zahtjev slovenačkog partnera da uđe u privatizaciju beranske fabrike kože. Mada je taj zahtjev ispunjen, zasad, nikakvog odgovora sa druge strane nema.
Prema riječima Ranka Veljića, predsjednika Sindikata AD Polimka, zaposleni su očekivali da već bude isplaćena prva rata otpremnina u visini od 2.000 eura.
- Obećanje Vlade o visini od 4.000 eura za radno mjesto zainteresovanim radnicima zasad nije ispoštovan. Za taj vid napuštanja radnog mjesta prijavilo se 68 radnika, a prema dogovorima, prva rata, u visini od 2.000 eura, već je trebalo da bude isplaćena. Predstavnici Koroškog se poslije ispunjenja naših zahtjeva uopšte nijesu javili i više ne znamo šta da mislimo o najavama privatizacije naše firme - zaključio je Veljić.
Pregovori između kompanije Koroški, AD Polimka i predstavnika Agencije za prestrukturiranje privrede traju od septembra 2004. godine. Tada je i raspisan tender za prodaju većinskog paketa akcija, koji posjeduju Vlada Crne Gore i fondovi. Pregovori između zainteresovanih strana su jednom prekidani, a obnovljeni su prije manje od godinu dana, da bi prije nekoliko mjeseci ušli u završnu fazu.
Koroški je tokom pregovora zahtijevao da Vlada preuzime na sebe investicioni kredit Polimke, da se nađe rješenje za višak radnika i na kraju da posjeduje paket akcija od 66 odsto, a ne 50,017, koliko je bilo na prodaju raspisivanjem tendera.
U svojoj ponudi, slovenačka firma se obavezala da će zaposliti 60 radnika, a još 30 u naredna tri mjeseca od privatizacije, kojima garantuje bruto plate od 375 eura, ponudivši investiciona ulaganja od 6.700.000 eura. Koroški se obavezao i na isplatu dužnih ličnih dohodaka radnicima po minimalnoj cijeni rada, koje iznosi po 2.000 eura.
Kako su predstavnici Polimke tražili izradu socijalnog programa zbrinjavanja radnika, Vlada je preuzela na sebe obavezu da svakom zainteresovanom radniku isplati po 4.000 eura u dvije rate.
U AD Polimka trenutno se kao zaposleno vodi blizu 120 radnika. Proizvodnja u tom kolektivu prekinuta je prije više od tri godine, a radnicima se duguje više od 30 minimalnih ličnih dohodaka. Krajem 2003. godine, radnici tog kolektiva su stupili u štrajk koji je trajao 15-ak dana, da bi nakon obećanja nadležnih o brzoj privatizaciji i pokretanju proizvodnje u tom kolektivu, isti bio prekinut. Mada je bilo najava od više firmi iz Rusije i Italije da su zainteresovani za privatizaciju tog kolektiva, na raspisani tender javila se samo kompanija Koroški, sa kojom se pregovara više od godinu ipo dana.
DAN

No comments: