10.5.06

Na diobama se ne može graditi sreća

Polaganjem vijenaca na Spomen kompleks Jasikovac i intoniranjem himne “Hej Sloveni” započela je centralna proslava 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, koja je održana u Beranama. Proslavi su prisustvovali predstavnici OO Udruženja boraca iz čitave Crne Gore, a o borbi protiv fašizma govorili su prof. dr Milo Marković, predsjednik Republičkog odbora SUBNOR-a Crne Gore i Relja Jovančević, predsjednik SO Berane.
Dan pobjede nad fašizmom čestitao je Dušan Bubanja, predsjednik OO SUBNOR-a Berana, dok je prof. dr Milo Marković podsjetio na tok Drugog svjetskog rata, navodeći podatke o broju njegovih žrtava.
- Nalazim se na čelu i govorim ispred organizacije boraca koja podržava zajedničku državu Srbija i Crna Gora, čiji su narodi dali ogroman doprinos pobjedi nad fašizmom. Tokom Drugog svjetskog rata narodi sa prostora SFRJ dali su 1.706.000 žrtava, a Jugoslovenska armija je 9. maj, koji je najveći dan u istoriji čovječanstva, dočekala sa 800.000 boraca-istakao je Marković, podsjećajući na imena narodnih heroja iz Berana.
Navodeći “da se na današnji dan na zgradi Rajhstaga zavijorila zastava SSSR-a”, čime su poražene fašističke zemlje, Relja Jovančević je naveo da “vrijeme u kojem živimo opominje da se na diobama ne može graditi sreća”. On je kazao da je “tokom Drugog svjetskog rata Kraljevina Jugoslavija pukla po svim šavovima, skoro istim po kojima je pukla i bivša SFRJ”. Prema njegovim riječima, sve ono što se dešava u Crnoj Gori, pokazuje “da neko hoće da pukne i ovaj, posljednji šav, između Srbije i Crne Gore”.
- Može li se na podjelama graditi sreća, siguran sam da je odgovor “ne”, zaključio je Jovančević.
Centralnoj proslavi Dana pobjede nad fašizmom, pored boraca i predstavnika lokalne samouprave, prisustvovali su čelnici OO SNP- a i DPS- a, CB-a Berane, brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života, učenici dvije srednje škole iz tog grada, kao i Mensur Džanković, iz Pljevalja, koji je na proslavu stigao biciklom.
Na kraju proslave priređen je kulturno-zabavni program, a voditelj je bila Gorica Ćulafić.
DAN

No comments: