18.12.05

Štrajk po cijenu života

DRAMATIČNO: “DAN” SA RUDARIMA NA 200 METARA ISPOD POVRŠINE ZEMLjE
~Nivo podzemnih voda iz sata u sat se povećava, treba još metar i po da naraste i dođe do pumpi za izbacivanje vode. Ako one stanu, Rudnika više nema.
Ljudska drama beranskih rudara nastavljena je i juče u hodnicima Rudnika, na dvjesta metara pod zemljom. Rudari su preksinoć proveli veče u Pripremnoj prostoriji za otkopno polje C, a juče je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja sa uzimanjem ljekova započeo rudar Rasim Erović. U oknu se nalazi 11 rudara, dok ostali zaposleni štrajkuju na svojim radnim mjestima. U štrajku se nalaze svi zaposleni, njih 39.
Stečajni upravnik Rudnika Dušan Bugarin sinoć se obratio za pomoć svim privrednicima Crne Gore da pomognu u ispunjenju ispostavljenih zahtjeva rudara.
- Posebno apelujem na kolege iz Pljevalja i Nikšića, koji znaju kako se zarađuje rudarski hljeb - istakao je sinoć Bugarin, dodajući da je spreman da da fiduciju za pozajmicu.
On je juče obavio razgovor sa štrajkačima, prenoseći im svoj apel, kao i molbe lokalne samouprave i republičkih institucija da napuste okna i štrajk nastave na zemlji. Bugarin je saopštio da je lokalna samouprava dopremila pomoć u hrani i sokovima, kao i da je Ministarstvo rada već uplatilo 5.000 eura, Savez samostalnih sindikata 3.000, Zavod za zapošljavanje 2.000 eura i da je moguće da to bude bespovratna pomoć, kao i o odluci Fonda PIO da uplati 5.000 eura, koje će biti na računu Rudnika iduće nedjelje.
Radnici su njegov apel odbili riječima: “da je bilo dosta obećanja i laganja i dok im ne budu ispunjeni zahtjevi, nastaviće protest u jami”.
Prema riječima Ljubiše Čukića, sindikalnog radnika u tom kolektivu, situacija u Rudniku je sve dramatičnija i komplikuje se iz sata u sat. Prema njegovim riječima, država mora da shvati “da Rudnik nije fabrika, gdje se može staviti ključ u bravu i da se mora hitno iznalaziti rješenje”.
- Nivo podzemnih voda iz sata u sat se povećava, a trenutno treba još metar i po da naraste i dođe do pumpi za izbacivanje vode. Ako one stanu, Rudnika više nema. Strah me je da više ne odlučuju ni dani, već sati da se izbjegne tragedija. Zdravlje i životi rudara su u opasnosti. Imovinu Rudnika će možda neko i spasavati, a živote i zdravlje niko. Nadam se da država neće dozvoliti da se i kod nas dogode primjeri sa rudnicima u Rusiji i Kini - istakao je Čukić.
I njegov kolega Milan Ratković kaže da su svi svjesni šta znači provesti 24 sata pod zemljom, ne radeći ništa, ali su na takav, kako kaže, posljednji pokušaj bili primorani, jer nadležni ne okreću glavu na njih.
- Ovo je imovina Crne Gore, a o njoj, kao i našim životima, dosad niko nije poveo računa - kazao je Ratković.
Prema informacijama iz Rudnika, situacija sa nivoom podzemnih voda već danas će postati alarmantna, a od tada niko više ne može garantovati živote rudarima, niti očuvanje imovine Rudnika.
Štrajkačima su do juče hranu dopremale njihove porodice, a kupili su i ljekove. Vlaga, vode i memla otežavaju njihov boravak na dubini većoj od 200 metara. Problem je i osvjetljenje, jer u prostoriji gdje se nalaze jedina svjetlost dolazi sa rudarskih lampi, koje mogu da traju 24 časa. Iz tog razloga, lampe naizmjenično troše, kako bi duže potrajale.
Mada je bilo poziva od nadležnih, niko nije mogao da garantuje rudarima da će njihovi zahtjevi biti uslišeni, a oni su sinoć proveli drugu noć u hodnicima Rudnika, na dubini od 200 metara, riješeni da istraju u svojim zahtjevima.
Podsjećanja radi, rudari Rudnika mrkog uglja “Ivangrad” stupili su u štrajk prekjuče, nakon sedmog neuspjelog pokušaja prodaje imovine tog kolektiva. Stupajući u štrajk, radnici su postavili zahtjeve: isplate neizmirenih ličnih dohodaka i uplatu doprinosa od 1.marta, zaključno sa novembrom, izmirenje doprinosa na lične dohotke za period od 1. maja 2004. do 28. februara ove godine, kao i rješavanje daljeg statusa radnika i Rudnika. U štrajku se nalaze svi zaposleni radnici.

Jedini način da odgovore na laži
Na dubini od 200 metara, rudari koji se nalaze u jami Rudnika saopštili su “Danu” da je apsurdno što niko nije nadležan za njih i da se iz tog razloga ne može naći pravi krivac za stanje u beranskom rudniku.

- Niko više ne zna ni čije je on vlasništvo, jer on nikog, osim nas i naših porodica, nikad nije ni interesovao. Niko nije ni okretao glavu na naše probleme. Mi smo riješeni, odavde nema izlaza dok god ne budu ispunjeni naši zahtjevi. Dosta je bilo igre i prevara. Hranu dobijamo, a kupili smo i ljekove. Ovdje ostajemo do kraja - kazao je Mijo Mihajlović.
Njegov kolega Miomir Rajković kaže da su prethodnih 30-ak sati bili najteži u rudarskoj karijeri, dugoj više od 20 godina.

- Hladno je. Pribijemo se jedan uz drugog i tako se grijemo. Spavamo u sjedećem položaju, naslonjeni na zidove jame. Svi smo hranioci porodica. Posljedica smo svjesni, ali je ovo jedini način da odgovorimo na sve laži koje smo dosad dobijali. Ovo je zadnje sredstvo koje imamo i sada je na nadležnima da odluče šta će sa nama - zaključio je Rajković.
Rade Cimbaljević, koji je proveo 21 godinu u beranskom rudniku, kaže da je o svemu, na vrijeme, obavijestio porodicu.

- Imam dvoje djece i suprugu, a samo ja zarađujem. Ukućani su me molili da ne radim ovo, ali sam bio prisiljen. Sve što imam, osim porodice, jeste ovaj posao i zarada od toga. Ili ćemo biti isplaćeni i naša radna sudbina početi da se rješava, ili će podzemne vode uraditi svoje - zaključio je Cimbaljević.

Stiže pomoć
Rudnik mrkog uglja juče su posjetili potpredsjednici SO Berane, Strahinja Asović i Radojica Živković, sa sekretarima Vlatkom Pekovićem i Mijailom Saičićem. Oni su dopremili, kao interventnu pomoć, hranu i sokove za štrajkače, kao i gorivo za službeno vozilo Rudnika.

Nema konkretnih ponuda
Nešto poslije 16 časova, u beranski rudnik došli su Radojica Minić, pomoćnik ministra za rudarstvo, i Milosav Kalezić, geolog, koji su u ime Ministarstva ekonomije željeli da se informišu o stanju u beranskom rudniku. Kako su saopštili Minić i Kalezić, oni ne mogu da ponude ništa konkretno štrajkačima, a nijesu znali ni da li će se sresti sa rudarima u jami.
- Situacija je mučna. Vjerujemo da će biti rješenja, ali je potrebno iznaći za duže staze, a ne samo trenutno. Konkretnog rješenja još uvijek nemamo, ali će Vlada nešto činiti povodom novonastale situacije - naglasio je Minić.
DAN

No comments: