27.12.05

Traže 22 plate

Sindikalna organizacija nedavno privatizovanog preduzeća AD ŠIP Berane, zbog neispunjenog zahtjeva radnika da im se do 25. decembra isplate lični dohoci, zakazala je za danas zbor radnika. Radnici su taj zahtjev ispostavili odmah nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora između stečajnog upravnika Velibora Marjanovića i novih vlasnika ŠIP-a, preduzeća Boj komerc iz Andrijevice. Dan nakon potpisivanja ugovora zaposleni su održali zbor na kojem su informisani da je Apelacioni sud odbio žalbe preduzeća Daut i Daut iz Rožaja i Elektrotehna iz Berana i da je novi vlasnik andrijevički Boj komerc, koji je imovinu preduzeća platio 314.500 eura, obavezujući se da će u naredne tri godine zadržati na radnom mjestu sve zaposlene, njih više od 150.
Radnici su pozdravili privatizaciju ŠIP-a, a zahtijevali su od vlasnika i stečajne uprave da im se do 25. decembra isplate dužna 22 lična dohotka. U suprotnom, naveli su tada, biće održan novi zbor radnika, na kojem će odlučiti da li da stupe u štrajk.
Na današnjem zboru radnika biće riječi i o prodaji akcija preduzeća do koje je došlo dan prije privatizacije. Kako radnici smatraju, akcije su prodate po izuzetno niskoj cijeni. Uz to, protiv njihove prodaje je bio i stečajni sudija Muzafer Hadžajlić, a njegovu odluku potvrdio i Apelacioni sud. Iz tog razloga, radnici su podnijeli žalbu Privrednom sudu u Bijelom Polju, a ročište je zakazano za utorak, 27. decembar.
Od prodaje imovine i akcija ŠIP-a Berane na računu preduzeća nalazi se više od 500.000 eura, a radnicima, koji su i glavni povjerioci, još nijesu isplaćene plate.
DAN

No comments: