13.12.05

Sad se može brže do pravde

Naš cilj je uvijek bio i ostaje da sudstvo učinimo autoritativnim, nezavisnim i nepristrasnim, zašto nijesu dovoljna samo odgovarajuća kadrovska rješenja, obrazovanje i obuka nosilaca sudskih funkcija i namještenika, rekao je, pored ostalog, na današnjem svečanom otvaranju renovirane zgrade Osnovnog suda u Beranama, predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore, Ratko Vukotić. Ono čemu ćemo u narednom periodu pokloniti još veću pažnju, jeste poboljšanje ukupnog materijalnog položaja sudstva, kako na individualnom tako i na institucionalnom planu. To je potrebno da bi se sud doveo na nivoa dostojanstva koje mu pripada u jednoj državi koja drži do vladavine prava. Ostaće zabilježeno i kao simbolika da je u konstrukciju ove zgrade ugrađena solidarnost i pomoć američkog naroda, Vlade SAD i institucija USAID i ČEKI-a, kao dio pomoći prijateljske države.
Nedavno smo svečano obilježili završetak rekonstrukcije poslovne zgrade Osnovnog suda u Kotoru, nastavio je dalje Vukotić, a očekujemo da ćemo, u najkraćem vremenu, to učiniti u Baru, Ulcinju, Nikšiću i Danilovgradu. U Crnoj Gori se stvaraju uslovi za rad sudova, a na nama je, da u najkraćem roku otklonimo evidentne slabosti u radu koje su, nadam se, prolaznog karaktera.
Organizator reforme sudstva u Crnoj Gori, predstavnik ČEKI-a, Robert Andervud, rekao je, pored ostalog:
- Ovo je veoma važan dan za nas iz ČEKI-a, jer smo obezbijedili sudijama, osoblju i svim zaposlenim u Osnovnom sudu u Beranama, potrebne uslove za moderan i savremen rad. Sve, od kompjutera do ostale tehničke opreme, učiniće mnogo toga za efikasniji i kvalitetniji rad ovog suda. Ukupna vrijednost ove pomoći je preko 200 hiljada dolara, i ovo će biti samo prvi korak u pomoći sudijama i osoblju ovog suda.
Koordinator programa za vladavinu prava USAID-a Vesna Ratković, je u ime institucije koja podržava i druge projekte u Crnoj Gori, kazala, da je ČEKI tri godine prisutan u našoj Republici, pružajući pomoć u raznim oblastima, od kojih je jedan od najvažnijih poboljšanje uslova rada u sudstvu. I ova pomoć je, prema njenim riječima, u funkciji nastavljanja procesa reformi i razvoja demokratije u Crnoj Gori.
Pozdravljajući goste i sve prisutne i zahvaljujući se na donacijama, predsjednik Osnovnog suda Berane, Dragan Dašić, naglasio je da od 1928.godine, kada je u ovoj zgradi počeo sa radom tadašnji srezski sud, građani ovdje traže pravdu. Samo u prošloj godini u ovoj ustanovi, u kojoj radi 56 zaposlenih, među kojima 11 sudija, procesuirano je oko 15 hiljada predmeta, a od toga sedam hiljada veoma složenih. On je izrazio uvjerenje da će u poboljšanim uslovima djelioci pravde u ovom sudu nastaviti da časno obavljaju svoju funkciju i još uspješnije rade.
POBJEDA

No comments: