9.12.05

Odmrznuti Ski-centar »Lokve«

Planinarsko smučarsko društvo »Vojo Maslovarić« iz Berana zatražilo je od vlasnika HTP »Berane«, u čijem sastavu posluje Ski- centar »Lokve« na planini Cmiljevici, da im ove zime ustupe na gazdovanje uspinjaču i ski- liftove, kako bi ih tokom sezone stavili u funkciju. Inicijativa je pokrenuta na zahtjev brojnih smučara iz Berana, koji su zbog situacije u ugostiteljsko-turističkom preduzeću i nemogućnosti aktiviranja Ski- centra, prinuđeni da putuju do udaljenijih skijališta- rekao je sekretar Planinarsko smučarskog društva Ivan Popović.
Naša je nesreća da, pored takvih terena, koji zadovoljavaju čak i svjetske takmičarske standarde, moramo da idemo stotinu kilometara do Kolašina, i još toliko nazad. Šteta bi bilo da se makar, u čitavoj situaciji, ne aktiviraju skijaški kapaciteti - rekao je Popović.
On je kazao da je već razgovarao sa nekim od vlasnika HTP-a i da postoji dobra volja da se to učini.
-Većinski vlasnici HTP-a, na žalost, nemaju mogućnosti ni sredstava da sami aktiviraju skijališta. Mi bi smo kao sportski kolektiv pokušali da iznađemo novac za remontovanje žičare i ski-liftova, da atestiramo žice s obzirom na to da dugo nijesu u funkciji. Ono što nas rukovodi je isključivo interes brojnih ljubitelja bijelih sportova. Nama ne treba nikakva zarada, osim onoliko koliko je potrebno da isplatimo radnike koji bi radili na uspinjači i ski- liftovima - kazao je Popović.
Planinarsko-smučarsko društvo je, prema njegovim riječima, stupilo u kontakt i sa rukovodstvom beranske Elektrodistribucije, koja je, takođe pokazala volju da se smučarima izađe u susret.
-Hotelskom preduzeću, je kao što znate, isključena struja zbog dugovanja. U Elektridistribuciji su pokazali dobru volju da, ako mi uspijemo da realizujemo naš plan za aktiviranje ski- liftova, puste struju za te potrebe, koju bi mi kasnije nadoknadili, naravno bez stanja koje je zatečeno - rekao je Popović.
On je dodao da je obavio razgovor i sa radnicima koji rade na ski- liftovima i da takođe postoji interes sa njihove strane.
-Pokušaćemo da stupimo u kontakt i sa Ministarstvom turizma i da i njih upoznamo sa našom inicijativom. Njima je situacija u ovom preduzeću dobro poznata i vjerujemo da će podržati našu ideju i da će nam pomoći da je realizujemo u interesu kvalitetnije smučarske sezone na sjeveru Republike. Ipak, jasno nam je da sve zavisi od većinskih vlasnika i njihove volje da nam izađu u susret - naglasio je Popović.
Hotelsko turističko preduzeće »Berane« privatizovano je prije dvije i po godine kupovinom akcija. Većinski vlasnik je »Euroturist GMBH«, koji, međutim, nije odgovorio izazovima privatizacije, tako da je situacija u beranskom HTP danas najteža i najsloženija od svih HTP-a u Republici. »Atlasmont banka« je zbog neizmirenog kredita odavno zaplijenila najatraktivniji objekat tog preduzeća hotel »Berane«, dok je pod hipotekom i hotel »Komovi« u Andrijevici. Zbog ogromnih dugovanja i sudskih sporova kompanija ne radi, a vlasnici, makar do sada, ne najavljuju da bi sami aktivirali skijališta na Cmiljevici. Hotel »Lokve« na toj planini, pored magistralnog puta za Rožaje, petnaestak minuta od Berana, ruiniran je, i prema riječima radnika, ne može bez većih ulaganja biti otvoren.
Inicijativa smučara da aktiviraju makar uspinjaču i ski- liftove, kao i mehanizaciju za održavanje ski- terena, naišla je na odobravanje i u opštinskoj Turističkoj organizaciji.
-Mi nemamo nikakvih ingerencija da se miješamo u rad HTP-a, ali imamo pravo da ukažemo na tužnu situaciju da na početku zimske sezone u Beranama imamo samo dva mala privatna pansiona zanemarljivih kapaciteta. Zato mislimo da je ideja smučara veoma dobra, da se zadovolje potrebe sportista i ljubitelja skijanja makar iz našeg grada, i spremni smo da je pomognemo koliko je to u našoj nadležnosti. Možemo ako je potrebno da organizujemo i sastanak sa većinskim vlasnicima i da vidimo postoji li raspoloženje kod njih - rekao je direktor Dragan Mitrović.
Planinarsko-smučarsko društvo »Vojo Maslovarić« okuplja više od stotinu aktivnih sportista i takmičara. Zbog situacije u HTP-u ono je prošle godine bilo domaćin više takmičenja na skijalištima obližnjeg ski- centra »Turjak«, gdje su staze mnogo lošije nego one na Lokvama. Pored aktivnih smučara i takmičara, u Beranama ima i na stotine skijaša rekreativaca koji podržavaju ideju da PSD »Vojo Maslovarić« aktivira ski- liftove i uspinjaču na Cmiljevici, koja je zbog magistralnog puta, koji se neprestano održava, pristupačna tokom čitave sezone, a nije zgoreg napomenutu da je na samo desetak minuta od grada.
REPUBLIKA

No comments: