2.12.05

Oranice niko neće

U posljednjih desetak godina u opštini Berane izražena je prodaja svih vrsta nekretnina. Mada u gradu ne postoji Agencija koja se bavi tim poslom, nije tajna da je ponuda za nekoliko puta veća od potražnje, a usljed toga tržišna cijena svih vidova nekretnina je u stalnom padu.
U obavljenim kupoprodajama prednjače stanovi, kako-tako, ide i prodaja privatnih kuća, dok je prodaje poslovnog prostora sve manje, kao i kupovine placeva u užem dijelu grada sa namjenom za individualnu gradnju. Ono što, izgleda, u Beranama nikoga ne interesuje za kupovinu, jeste poljoprivredno zemljište. Na seoskom području, udaljenom samo tri-četiri kilometra od grada, hektar zemlje (100 ari) može se kupiti za pet do 6.000 eura, ali ni ta cijena skoro da nikoga ne privlači.
Prema riječima Vlatka Pekovića, sekretara Sekretarijata za finansije u SO Berane, ponuda za prodaju svih vidova nekretnina daleko nadmašuje potražnju. On navodi da je više razloga za takvo stanje a, prije svega izraženo iseljavanje stanovništva.
- Po rješenjima po kojima obračunavamo porez na nepokretnosti, kvadratni metar stambenog prostora staje 400 eura, dok je metar poslovnog prostora 634 eura. Međutim, prilikom prodaje vladaju tržišni zakoni i cijena kvadrata “klizi” na niže. To nije ni čudno, kada se ima u vidu izraženo iseljavanje. Stanovništvo se zbog ukupne političko-ekonomske nesigurnosti seli, prije svega u Srbiju i inostranstvo - zaključuje Peković.
Prodaja nekretnina u Beranama intenzivno se obavlja u ljetnjim mjesecima, kada veliki broj Beranaca dolazi na godišnje odmore. Kupuju se, prije svega, stanovi u užem dijelu grada. Stan od 60 kvadrata, u pristojnom stanju, može se kupiti za 20.000 eura. Cijene stambenih porodičnih kuća u gradu su nešto niže i kreću se oko 300 eura za kvadratni metar, dok je cijena kuća na periferiji niža i kreće se od 70 do 100 eura po kvadratu.
Mada je pala kupoprodaja placeva za individualnu izgradnju, kvadratni metar zemljišta u te svrhe se kreće po 30 eura u centru grada, dok je cijena kvadrata zemljišta na periferiji znatno niža.
Ukupno gledano, usljed izraženih migracija i iseljavanja stanovništva, nekretnina na prodaju u Beranama je sve više, a kupaca sve manje.

Nema uslova za normalan život
Milosav Đurović, administrativni radnik: -Dovoljno je pogledati nekada industrijski Rudeš i biće jasno, zašto se prodaju nekretnine i odlazi odavde. Loša ekonomska situacija, zatvorena preduzeća i besperspektivnost jednostavno tjeraju ljude odavde.
Igor Tomkić, privatnik: - Ovakvo stanje traje već 15 godina. Uopšte ne začuđuje što se veliki broj nekretnina prodaje i odlazi, kada je ekonomska situacija loša. Strah me je da će se ovaj trend nastaviti, jer se mladim i školovanim ljudima ne pruža šansa za zapošljavanje.
Svetlana Bajić, profesor: - Loša finansijska situacija i katastrofalno privredno stanje dovode do masovnog iseljavanja i prodaje nekretnina u Beranama. Svi vidovi nekretnina se prodaju po bagatelnim cijenama, po principu “ daj šta daš”.
Milan Bojović, radnik: - Iz Berana neće otići samo oni, koji nemaju kuda i nemaju šta da prodaju. Razlog za to je očajna ekonomska situacija za one koji žele pošteno da žive od svog rada. Inače, interesantno je da i oni koji su relativno dobrostojeći, a zalažu se za nezavisnu Crnu Goru, prodaju nekretnine u Beranama i kupuju ih u Srbiji, skoro po pravilu u Beogradu. Jednostavno, u bližoj budućnosti ovdje nema šanse za normalan život.

Za 12 godina otišlo 10.000 ljudi
Broj ljudi koji su u posljednjih nekoliko godina napustili Berane zvanično nije moguće dobiti. Prema statističkim podacima, između dva popisa, broja rođenih i umrlih, kao i raseljenih i izbjeglih lica koja su regulisala svoj status, Berane je napustilo više od 10.000 ljudi, ili prosječno oko 800 stanovnika godišnje. Ako se kao podatak uzme da se radi o četvoročlanim porodicama, ispada da je svake godine slobodno za prodaju oko 200 stanova, kuća, ili placeva u privatnom vlasništvu.
DAN

No comments: