28.12.05

“Polieks” na putu oporavka

Ministarstvo finansija iznijelo je na berzansku prodaju 19,70 odsto akcija sa kojima raspolaže u fabrici privrednog eksploziva “Polieks” u Beranama. Državni paket akcija u toj kompaniji prodaje se u petak po cijeni od 127,82 eura za jednu akciju.
Inače, 46 radnika te kompanije upućeno je na plaćene odmore, a prije nekoliko mjeseci, sproveden je plan rješavanja problema tehnološkog viška i 45 radnika je dobilo otpremnine, a dugovanja koja su ostala na ime neizmirenih zarada su isplaćena u iznosu od 40 odsto.
Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, koju su organizovali predsjednik Borda direktora Vojin Đukanović i izvršni direktor Slavko Vujisić, u posljednjih šest mjeseci “Polieks” pokazuje znake oporavka i na dobrom je putu da postane ozbiljan kolektiv.
Đukanović je kazao da je od juna do decembra proiz-vodnja povećana za 350 odsto, iako sa upola manjim brojem zaposlenih. Oni su istakli da je od juna do kraja godine, proizvedeno 392.298 kilograma proizvoda.
Vujisić je izrazio očekivanje da će uskoro biti obezbijeđene savremene mašine, koje će u potpunosti zamijeniti doskorašnji “manuelni rad”, dok će posebna pažnja biti posvećena usvajanju standarda ISSO 201, što garantuje izlazak na strano tržište.
- Za period trajanja kolektivnog odmora obezbijeđene su zalihe robe za tri mjeseca, uključujući i plate zaposlenima - kazao je Vujisić i dodao da je u ovom momentu dug prema radnicima osam plata, te da je i taj dug sa 150.000 smanjen na 90.000 eura.
Inače, većinski vlasnik kapitala u “Polieksu” sa 26 odsto je Vojska SCG, država 19,79, i Slavko Vujisić ima 27,4 procenta akcija.
VIJESTI

No comments: