11.12.05

Moglo je i bolje

Stečajni upravnik ŠIP »Berane« juče je prodao akcije koje je ta kompanija imala kod »Atlasmont banke« po cijeni od 600 eura, odnosno 100 eura više od nominalne vrijednosti – saznaje Republika iz bankarskih izvora. Akcije koje je ŠIP imao kod »Atlasmont banke« prodate su »Provladeksu« za oko 220 hiljada eura, iako im je prije samo mjesec dana vrijednost dostizala i do 500 hiljada eura. Izvor iz banke tvrdi da su akcije i juče mogle biti prodate po većoj cijeni da su ponuđene »Atlasmont grupi«.
Nije mi jasno zašto je stečajni upravnik požurio da ih proda “Provladeksu”, kada bi u svakoj varijanti “Atlasmont grupa” platila znatno više. Kompanija bi dobila nekoliko stotina hiljada eura više, što nije beznačajno - rekao je taj izvor.
ŠIP »Berane« je kod ove banke imalo 185 akcija, čija je nominalna vrijednost po 500 eura. Zbog borbe na tršištu akcija njihova vrijednost je prije samo tridesetak dana dostizala više od hiljadu eura, kada je tu povoljnost iskoristila beranska fabrika za preradu kože »Polimka«. Stečajni upravnik je tada odbio zahtjev radnika i nalog stečajnog sudije da proda akcije, tvrdeći da one pripadaju kupcu preduzeća.
Apelacioni sud je, međutim, presudio nedavno da se ŠIP proda »Boj komercu« bez akcija kompanije, jer hartije od vrijednosti nijesu bile oglašene na prodaju.
Predsjednik Privrednog suda u Bijelom Polju i stečajni sudija u ŠIP-u Muzafer Hadžajlić smatra da nije povrijeđen zakon i da su mogućnosti o većoj cijeni akcija pretpostavke.
-Meni je najbitnije da je sve urađeno zakonski i ja sam se trudio da se u vođenju stečaja ne naprave zakonski propusti. Juče sam obaviješten od stečajnog upravnika da su akcije date na berzu. Jesu li mogle više ili manje da se prodaju to je relativna stvar. Novac od prodaje ući će u stečajnu masu, i to je sada složen postupak - rekao je Hadžajlić.
On je dodao da je najvažnije da se proces privatizacije beranskog ŠIP-a privodi kraju, poslije više od dvije godine i dvadesetak prigovora koje su rješavali Privredni, Vrhovni i Apelacioni sud.
Preduzeće ŠIP »Berane« nastalo je integracijom drvoprerade i šumarstva u ovom gradu u junu 2003. godine. Mjesec kasnije uveden je programirani stečaj zbog dugovanja koja su se kretala oko 800 hiljada eura. Vlada je kroz stečaj pomogla kompaniju u opremi i novcu za oko 500 hiljada eura, ali su i pored toga napravljena nova dugovanja, tako da je danas potpuno neizvjesno koliku korist će od prodaje akcija imati radnici.
Sindikat kompanije, s druge strane, nije imao primjedbi na ugovor koji je juče potpisan sa »Boj komercom«.
-Što se toga tiče, svi naši zahtjevi su ispoštovani. Najbitnije je da se kupac obavezao da za tri godine ne može proglašavati tehnološki višak. Takođe je ugovorom predviđeno da se svo drvo od koncesija koje dobije naše preduzeće u njemu i preradi. Za 10 godina kompanija ne može da mijenja djelatnost - rekao je predsjednik sindikata Radojica Jelić.
Prema programu revitalizacije drvoprerade i šumarstva u Crnoj Gori, koncesije na šume dobijaju kupci integrisanih šumarskih preduzeća. U Beranama je zbog kašnjenja privatizacije za ovu godinu oko 50 odsto koncesija dodijeljeno privatnicima. »Boj komerc« je početkom ove godine kupio i šumarsko preduzeće u Andrijevici i na području te opštine posjeduje koncesije 100 odsto.
ŠIP »Berane« ima oko 160 radnika kojima se duguju velika sredstva po osnovu plata. Kompanija već šest mjeseci nije radila, a radnici su posljednju platu kroz stečaj primili u novembru prošle godine.
REPUBLIKA

No comments: