14.12.05

Privatnom pogodbom do jeftinih akcija

Sindikalci ŠIP-a Berane u stečaju zahtijevali su juče od predsjednika Privrednog suda u Bijelom Polju Muzafera Hadžajlića da izda privremenu mjeru kojom se Centralnoj depozitarnoj agenciji zabranjuje da saldira prodaju 386 akcija Atlasmont banke, koje su bile vlasništvo te kompanije. Delegacija od devet radnika ŠIP-a Berane juče je od Hadžajlića, koji je i stečajni sudija za ovu kompaniju, tražila da tu prodaju poništi kao nezakonitu. Prodaja paketa akcija Atlasmont banke, koje je ŠIP Berane, nekadašnja Omorika komerc, dobio na osnovu pripajanja Beranske Atlasmont banci, obavljena je u četvrtak, a treba da bude saldirana danas.
- Tražimo da se utvrdi nova početna cijena za naše akcije, mnogo veća od postignute na berzi u četvrtak, čime će biti uvećana stečajna masa i obezbijeđeno više para za isplatu povjerilaca - naveli su sindikalci u prigovoru koji su dali Hadžajliću.
U petak je andrijevička kompanija sa sjedištem u Beogradu Boj komerc, vlasništvo Dragana Bojovića, za 550 eura po akciji kupila akcijski kapital Atlasmont banke u vlasništvu ŠIP Berane. Iako je trgovano blokom akcija banke, cijena je bila 70 eura niža nego što je postignuta istog dana u drugoj transakciji na istoj berzi. Radnike i ostale povjerioce ŠIP Berane posebno je razljutilo što je Polimka, kompanija iz istog grada, nedavno prodala svoje akcije Atlasmont banke za po 1.001 euro, odnosno skoro duplo skuplje.
Sindikat ŠIP-a Berane i ostali povjerioci ukazuju da je ovom trgovinom stečajni upravnik Velibor Marjanović prekršio nekoliko zakona. Najprije zakon o insolventnosti privrednih društava, čiji član 80 propisuje način prodaje kompanije u stečaju i navodi da su povjerioci i akcionari firme morali biti deset dana ranije obaviješteni o cijeni i načinu prodaje akcija koje su vlasništvo kompanije. Marjanović to nije uradio, kao što nije poštovao ni odluku Apelacionog suda da akcije budu prodate najranije tri dana po dostavljanju ponude na berzu, već ih je prodao istog dana. Na taj je način zapravo proveo direktnu pogodbu koju je postigao sa vlasnikom Boj komerca, onemogućio druge zainteresovane kupce da učestvuju u prodaji i povećaju cijenu akcija Atlasmont banke. Ta direktna pogodba očigledno je posljedica ugovorene kupovine većinskog paketa ŠIP-a Berane, koji je Bojomerc platio 314 hiljada eura samo dan poslije trgovine akcijama Atlasmont banke.
Predsjednik sindikata ŠIP-a Berane Radojica Jelić kaže da je sudbina zaposlenih u toj kompaniji, usljed ovako provedenog stečaja i privatizacije, dovedena u pitanje. On je podsjetio da je pravosnažnim rješenjem Privrednog suda odlučeno da se prihvati zahtjev dijela radnika za prinudno izvršenje i naloženo stečajnom upravniku Marjanoviću da u roku od tri dana izloži prodaji preko berze akcije koje firma posjeduje kod Atlasmont banke, Lovćen osiguranja, Crnagoradrva i Vojvođanske banke.
- Marjanović nas nije obavijestio, što je bio obavezan, ni gdje se prodaju te akcije ni po kojoj cijeni. Trgovina akcijama Atlasmont banke se, na naše iznenađenje, završava u četvrtak oko 15 sati za 550 eura po akciji, što je znatno jeftinije nego što su akcije te banke prodate istog dana - rekao je Jelić.

Štrajk 25. decembra ispred zgrade Vlade
Prema riječima predsjednika sindikata Radojice Jelića, bivši radnici ŠIP-a Berane, koji su po zakonu o stečaju poslani na biro rada, održali su zbor na kojem su dogovorili da će 25. decembra stupiti u štrajk, ukoliko njihova prava ne zaštiti predsjednik bjelopoljskog Privrednog suda Hadžajlić.
- Duguju nam po 22 plate, isto toliko nadoknada za topli obrok i prevoz, kao i penzijske doprinose. Ukoliko nam ne isplate zaostala dugovanja mi ćemo 25. decembra stupiti u štrajk, ali ne u preduzeću, već na jednoj od magistrala, ili ispred zgrade crnogorske vlade - rekao je Jelić.

Za lošu privatizaciju krive Simovića
Jelić tvrdi da je glavni krivac za probleme u preduzeću ministar poljoprivrede Milutin Simović.
- Na sastanku u Podgorici, kojem su prisustvovali direktor Crnagorašume Iso Kalač i Hadžajlić, Simović je obećao pomoć u regulisanju naših problema - rekao je Jelić.
Objasnio je da je Simović nagovorio radnike da pristanu na prodaju ŠIP Berane, obećavši da će “završiti” da Vlada otpiše 350.000 eura potraživanja od kompanije.
- Simović je kriv za ovu nepravilnu privatizaciju, jer se za nju zalagao svim silama, pa tražimo da ispuni dato obećanje da će dugovi radnicima biti prioritet u isplati iz stečajne mase - rekao je Jelić.
DAN

No comments: