4.12.05

Podbacila jesenja sjetva u Beranama

Planirana jesenja sjetva u beranskoj opštini podbacila je, a glavni razlog je nemogućnost ondašnjih Poljoprivrednih apoteka da uvezu sjemena pšenice iz Srbije. Da bi posijali ovu žitaricu, poljoprivrednici iz Berana bili su prinuđeni da sjeme kupuju u susjednim opštinama.
Prema riječima Ranka Šćekića, savjetnika za biljnu proizvodnju u SO Berane, u toj opštini legalno nije kupljen ni jedan kilogram pšenice.
- Mada je bilo interesovanja za uvoz i kupovinu sjemena pšenice, ona se nije mogla uvesti. Razlog za to je, nemogućnost zainteresovanih da dobiju dozvole za uvoz od Ministarstva poljoprivrede Srbije, zbog Uredbe o zabrani izvoza sjemena pšenice u Crnu Goru, koju je donijela Vlada Srbije. Zbog toga su zainteresovani poljoprivrednici išli u Bijelo Polje i druge susjedne opštine, u kojim se našlo sjemena pšenice kako bi ga kupili, istakao je Šćekić.
On je kazao da je bilo planirano da se ove jeseni u Beranama zasije oko 140 hektara površina pšenicom, ali da je to urađeno na znatno manjim površinama. Naglasivši da je posijana pšenica dobrog kvaliteta i da je dio nje već nikao, Šćekić je naveo da će zbog znatno manje površine usjeva i rod te žitarice u Beranama biti značajno manji nego prethodne godine.
DAN

No comments: