17.12.05

Rudari u jami čekaju isplatu

Štrajk 38 radnika beranskog Rudnika "Ivangrad", koji je započet juče, nastavljen je i danas. Rudari su čitavu proteklu noć, kako su nam rekli, proveli u rudarskoj jami na oko 200 metara ispod površine zemlje. Njima je u jamu dopremana hrana, ali su uslovi za boravak teški.
Prema riječima predsjednika štrajkačkog odbora Ljubiše Čukića, najveća opasnost prijeti im od podzemnih voda, koje usljed nerada pumpi pune komore, pa postoji mogućnost da se počne izlivati u podzemne rudarske hodnike, što bi bilo veoma opasno. Rudari su pokazali odlučnost da ostanu u jami sve dok im se ne udovolji zahtjevima za isplatu deset zaostalih ličnih dohodaka.
O novonastaloj situaciji stečajni upravnik Dušan Bugarin obavijestio je nadležne državne organe. Njihovi predstavnici najavili su dolazak u Berane, ali rješenje problema se još ne nazire. Upravo stoga on je uputio javni apel, prije svega svojim kolegama rudarima iz Pljevalja i Nikšića, a potom i ostalim privrednicima, da putem pozajmice pomognu da se ovaj problem riješi.
POBJEDA

No comments: