21.12.05

Brokerske kuće na potezu

Predsjednik Privrednog suda u Bijelom Polju Muzafer Hadžajlić naložio je da se kod brokerskih kuća provjeri cijena akcija »Atlasmont banke« na dan kada ih je prodala kompanija ŠIP »Berane«.
Prema riječima predsjednika sindikata ŠIP-a Radojice Jelića, predsjednik suda koji je istovremeno i stečajni sudija u ŠIP-u, na jučerašnjem ročištu je uzeo izjave od radnika koji su uložili prigovor kao povjerioci, kao i od predstavnika Opštine Berane i JP »Vodovod«, kao značajnijih povjerilaca koji su, takođe, dali prigovore na prodaju.
-Samo smo dali izjave i sudija je zatražio da se preispita cijena akcija kod brokerskih kuća na dan prodaje. Novo ročište je zakazano za 27. decembar - rekao je Jelić.
Stečajni upravnik ŠIP-a prodao je 386 akcija koje je ta kompanija imala kod »Atlasmont banke« »Provladeksu« po cijeni od po 550 eura. Radnici kao povjerioci uložili su prigovor na prodaju smatrajući da ona nije bila transparentna i da su akcije prodate ispod tržišne cijene i izrazili sumnju u postojanje dosluha. Prigovor na prodaju akcija uložili su još Opština Berane i Javno preduzeće »Vodovod« iz Berana.
Iako je »Provladeks« već uplatio ŠIP-u 212 hiljada eura, stečajni sudija je obustavio prodaju i naložio Centralnoj depozitarnoj agenciji da ne upisuje akcije na kupca do donošenja odluke po prigovorima.
Prije 30 dana akcije ŠIP-a kod Atlasmont banke vrijedile su više od hiljadu eura. Radnici u prigovoru tvrde da, iako im je cijena u međuvremenu pala, nijesu prodavane ispod 600 eura u posljednjih mjesec dana.
Prema bankarskim izvorima »Provladeks« je istog dana kada ih je kupio od ŠIP-a po 550, prodao drugom po 600 eura.
Beranski ŠIP je poslije dvije godine i brojnih sporova prodat andrijevičkom »Boj komercu« bez akcija, koje ta kompanija ima kod raznih banaka i institucija. Stečajni upravnik je odbio nalog predsjednika suda i zahtjev radnika da proda akcije kod »Atlasmont banke« kada je situacija na tržištu hartija od vrijednosti bila znatno povoljnija, tvrdeći da one pripadaju kupcu. Apelacioni sud je početkom ovog mjeseca presudio da se ŠIP prodaje bez akcija, jer one nijesu bile oglašene na prodaju, nakon čega ih je stečajni upravnik prodao samo 10 odsto više od nominalne vrijednosti.
REPUBLIKA

No comments: