29.12.05

Poplavljeno 50 kuća

Obilne padavine u proteklih 24 sata i naglo topljenje snijega uzrokovali su velike štete naseljima Berana, a zbog pojave podzemnih voda poplavljeni su i neki djelovi grada.
Najteža situacija juče je bila u naselju Talum, gdje su rijeke Sušica i Makva poplavile pedesetak kuća. U Vatrogasnoj jedinici saopšteno je da su čitave večeri ispumpavali vodu iz poplavljenih kuća na Talumu, a u evakuaciji stanovnika pomagali su pripadnici CB Berane i Odjeljenja za odbranu.
Vrbička rijeka je odnijela most u MZ Vrbica. Predsjednik te MZ Samir Agović, saopštio je da je oko 70 domaćinstava potpuno odsječeno od grada, a oko 30 đaka i skoro toliko građana i radnika juče nijesu mogli da se vrate kućama.
Pojavila su se i brojna klizišta na putevima prema prigradskim i seoskim naseljima.
Prema riječima šefa Kriznog štaba Ilije Markovića, izvjestan broj stanara poplavljenih kuća u Talumu se preselio kod komšija, a Štab će pokušati da zbrine ostale.
- Stanje je katastrofalno i ukoliko se padavine nastave ovim intenzitetom danas ćemo održati sjednicu Kriznog štaba i najvjerovatnije proglasiti vanredno stanje - kazao je Marković.
Kako je saopštio, mehanizacija je upućena u Vrbicu, prema Šekularima, gdje su se na putu pojavila četiri klizišta. Zbog klizišta prekinut je saobraćaj prema Lubnicama, dok je prema Štitarima jedva prohodno.
- Na Polici se pojavio veći broj klizišta i u toj MZ jedna kuća je ugrožena. Na mnogim mjestima su se pojavile podzemne vode koje ugrožavaju seoske puteve, a poplavila su i pojedina mjesta - kazao je Marković i dodao da su se Štabu javili ljudi koji raspolažu mehanizacijom kako bi pružili pomoć na kriznim mjestima.
U gradu je najugroženija MZ Stari grad, gdje se juče izlio otvoreni kanal sa fekalnim vodama.
Kako su kazali stanari, duž otvorenog kanala poplavljeno je nekoliko kuća, a najteža situacija je u domaćinstvima Pođanin, Kalić i Ramusović. Inače, stanovnici tog dijela grada još jesenas su protestovali i tražili od Opštine da riješi taj problem strahujući od ovakvih situacija.
I izbjegličkom naselju Riversajd prijete poplave ukoliko se padavine nastave i tokom noći.
VIJESTI

No comments: