29.12.05

Propala DPS inicijativa

Odbornici Skupštine opštine Berane usvojili su juče budžet za narednu godinu na 3.780.000 eura. Za predlog budžeta glasalo je 18 odbornika vladajuće koalicije (SNP-SNS-NS), dok su odbornici opozicionih DPS i SDP kritikovali predlog budžeta, navodeći da je on opterećen sa 1.400.000 eura prenesenih obaveza. Prije prve tačke dnevnog reda više od 60 minuta vodila se debata zašto nije imalo direktnog prenosa sjednice preko talasa lokalnog radija, što su predstavnici opozicije tumačili time da se “od građana želi sakriti istina”. Relje Jovančevića, gradonačelnik, saopštio je da se radiju duguje novac za prethodna skupštinska praćenja, i da je obaviješten da prenosa neće biti dok se dug ne izmiri. Na insistiranje Darka Mališića (DPS), predlagača Inicijative o skraćenju mandata skupštini vladajuća koalicija (SNP-NS-SNS) je prihvatil da se o njoj raspravlja, ali da ona bude deveta tačka dnevnog reda, što je sa 18 glasova vladajuće koalicije i prihvaćeno.
Međutim, kada je na dnevni red došla i ova tačka svih 18 odbornika vladajuće kolicije je bilo protiv predloga o skrćenju mandata skupštini, tako da inicijativa odborničkog kluba DPS-a nije prošla. Obrazlažući inicijativu Darko Mlišić je saopštio da bi bilo dobro “da nova vlast , koju bi građani izabrali, startuje od početk godine, kako još jedna godina ne bi propala”. Inicijativu Mališića podržali si svi odbornici DPS-a i SDP-a , ali je, bez ijedne replike, vladajuća koalicija odbila.
Osim usvajanja budžeta, odbornici lokalnog parlamenta su jednoglasno podržali Odluku o potvrđivanju ugovora o bratimljenju Berana i Kostromskog rejona u Rusiji, kao i Predlog odluke o davanju saglasnosti za osnivanje Mjesne zajednice Javorova. Ostale tačke dnevnog reda usvajane su većinom glasova.
DAN

No comments: