22.12.05

Rudarima po pet plata

Ministarstvo finansija obezbijedilo je Rudniku uglja u Beranama pozajmicu od 37 hiljada eura, kojom će radnicima angažovanim kroz stečaj biti izmireno pet plata.
Prema riječima stečajnog upravnika Dušana Bugarina, još toliko treba da bude isplaćeno do 25. januara, čime se stiču uslovi za prekid štrajka započetog prošle sedmice.
Rudari beranskog rudnika prošlog četvrtaka su se, nakon propale licitacije za prodaju kompanije, zatvorili u jamu duboku 200 metara, tražeći isplatu zarada od marta ove godine, doprinosa za dio prošle i ove godine, kao i rješavanje načina njihovog finansiranja do privatizacije. Oni su u znak protesta prestali da održavaju vitalne funkcije jame Petnjik, kojoj je prijetilo potapanje zajedno sa skupom opremom koja se u njoj nalazi. Štrajk u jami je obustavljen nakon obećanja Minsistarstva finansija da će do srijede uplatiti pola sredstava koja radnici potražuju , ostalo do 25. januara.
-Ta sredstva su kreditno data i mi ćemo morati da ih vratimo od prodaje preduzeća. U dogovoru sa stečajnim sudijom, veoma brzo ćemo zakazati novu licitaciju - rekao je stečajni upravnik Bugarin. Rudnik uglja u Beranama u stečaju je već skoro dvije godine, nakon prve neupsjele privatizacije. Na biro rada tada je upućeno oko 180 rudara, sa potraživanjima od oko 400 hiljada eura, i oni su danas najveći povjerioci kompanije.
Kroz stečaj je angažovano 28 rudara i osam radnika u administraciji.
REPUBLIKA

No comments: