30.12.05

Rječice izazvale probleme

Poplave u naselju Talum, koje su izazvale dvije malene rijeke- Talumska makva i Sušica, tokom jučerašnjeg dana su u dobroj mjeri sanirane, ali je i dalje jedan broj stanovnika ostao izvan svojih domova.
Predsjednik opštinskog Štaba za elementarne nepogode Ilija Marković rekao je da je zbog iznenadnog porasta vodostaja rijeka Sušica, na mjestu gdje se uliva u Lušku makvu, skrenula tok ove rijeke i usmjerila je prema naselju, primoravajući oko 50 porodica da napuste svoje domove.
-Jedna mašina je odmah angažovana da pravi novi nasip i obaloutvrdu. Sreća je da su padavine prestale, inače smo ozbiljno razmišljali da uvedemo vanredno stanje - rekao je Mrković.
On je kazao da je stanje i dalje teško u selu Donje Zostro, Šekularu i Rijeci Marsenića, gdje su vodom poplavljeni lokalni putevi i ugroženi mostovi.
Predsjednik mjesne zajednice Donja Vrbica Samir Agović rekao je da je oko 70 domaćinstava i dalje odsječeno, od kada je nabujala rijeka kroz to selo porušila most.
-Tu se mora odmah intervenistati i nešto uraditi, jer se do tih domaćinstava ne može doći, niti njihovi članovi mogu ići na posao ili do škole - rekao je Agović.
Porast vodostaja rijeka na području beranske opštine uzrokovan je obilnim kišama prethodnih dana i naglim otapanjem snijega.
REPUBLIKA

No comments: