19.11.05

Prvi snijeg ubio nadu

Umjesto za 105 dana, kako je bilo predviđeno planom reorganizacije, stečaj u Akcionarskom društvu ŠIP »Berane« nije okončan ni poslije više od dvije godine, niti je kompanija privatizovana. Prvi snijeg, koji je juče počeo da prekriva planine i šume, kod radnika je 'ubio' nadu da će ove sezone početi da rade i dobiti nešto više od, kako tvrde, ko zna kako iskalkulisanih tridesetak eura mjesečno. Posljednja plata u stečaju bila je u novembru prošle godine.
Predsjednik Sindikata Radojica Jelić vjeruje da će neko zbog te kompanije, načina vođenja stečaja i neuspjelih privatizacija, morati kad-tad da odgovara.
-Akcije kod Atlasmont banke koje imamo u jednom trenutku su vrijedjele 500 hiljada eura, a kompanija je Boj-komercu prodata za 314 hiljada. Samo još miraz da im damo - kazao je Jelić na jučerašnjem zboru.
I on i drugi radnici zatražili su odgovor od stečajnog upravnika zašto odbija da ih proda, iako ima saglasnost i odluku stečajnog sudije Muzafera Hadžajlića, koji je istovremeno i predsjednik Privrednog suda u Bijelom Polju.
-Stečajni upravnik ovako ostavlja sumnju. Žalio se čak Apelacionom sudu na odluku stečajnog sudije - dodao je Jelić.
Stečajni upravnika tvrdi s druge strane da je bila oglašena prodaje cjelokupne imovine, i da, dok Apelacioni sud ne odluči po prigovorima, ne smije izdvajati ništa »jer ne želi da pravi krivično djelo«.
-Ja sam se samo držao zakona, i šta god da odluči Apelacioni sud, tako ćemo postupiti, i u zavisnosti od toga vidjeti šta dalje sa stečajem - rekao je Marjanović.
Pravnici u preduzeću, ističu međutim, da akcije kod Atlasmon banke i drugih banaka i institucija nijesu oglašene na prodaju, »jer je u pozivu za licitaciju moralo, kao što je taksativno nabrojano sve drugo, stajati i hartije od vrijednosti - a nije stajalo«.
AD ŠIP »Berane« nastalo je u junu 2003. godine integracijom drvoprerade i šumarstva. Samo mjesec kasnije uveden je programirani stečaj. Stečaj je uveden zbog dugova prema povjeriocima koji su se kretali oko 800 hiljada eura. Programom reorganizacije, koji je, ne besplatno, uradio jedan član Vlade, preduzeće ne samo da nije 'ozdravilo', već je, i pored pomoći u opremi i novcu u vrijednosti od oko 500 hiljada eura, napravilo nova enormna dugovanja.
Nekoliko puta je licitirano - tri puta prodato. I sve prodaje se nalaze pred Apelacionim sudom, koji je, kako su radnici očekivali, trebalo do juče da donese odluku u vezi sa tim prigovorima. Posljednji put, u septembru, prodato je preduzeću »Boj komerc« iz Andrijevice za 314,5 hiljada eura. Žalbu na tu licitaciju uložilo je rožajsko preduzeće 'Daut i Daut', kojima stečajni upravnik nije dozvolio da učestvuju na licitaciji, jer, kako je tvrdio, nijesu imali valjane bankerske garancije. Iz te kompanije su rekli da su bili spremni da cijenu podignu i do milion eura.
Predsjednik Sindikata Radojica Jelić, javno je, zato, pred tripartitnom grupom koja je nedavno boravila u Beranama, rekao da je kupac unaprijed zacrtan.
-Ne pada snijeg da pokrije brijeg...- kaže više za sebe jedan od radnika nakon zbora, vjerujući da se uskoro moraju stvari u vezi sa situacijom u ovoj kompaniji raščistiti i otkriti tragovi onih koji su je do toga doveli.

Iz Suda nema vijesti
Iz Apelacionog suda radnicima juče ujutru u telefonskom razgovoru, kako tvrde, nije ništa saopšteno osim da će se vrlo brzo sud oglasiti. Dok su se pronosile priče da je odbijena žalba 'Daut i Dauta', neki drugi izvori nezvanično govore da je posljednja licitacija i prodaja ŠIP-a »Boj komercu« poništena.
REPUBLIKA

No comments: