18.11.05

Kutak za najmlađe

Najmlađa populacija u Beranama dobila je novi kutak za igranje, izgradnjom zabavnog parka čije montiranje se danas završava.
Izgradnju parkića za djecu, na atraktivnoj lokaciji pored gradskog mosta, Skupština Opštine je realizovala uz finansijsku podršku Vlade Austrije, posredstvom kancelarije Društva crnogorsko-austrijskog prijateljstva u Kolašinu.
-Našem gradu je nedostajalo jedno tako mjesto za najmlađe. Park će biti osvijetljen, a osim toga klackalice i ljuljaške postavićemo još na tri lokacije: u dvorištu Vrtića, kao i u dvorištima dva stambena bloka- rekao je savjetnik u Sekretarijatu za ekologiju Danko Orović.
On je objasnio da je u okviru istog projekta prvi put Berane nedavno dobilo i jedinstvenu turističku signalizaciju, kao i da predstoji izrada internet prezentacije i štampanje turističkog vodiča.
-Mape su postavljene na prilazima Beranama iz svih susjednih gradova, zatim na važnijim raskrsnicama u samom gradu, kao i u selu Lubnice. Prema njegovim riječima, projekti takvog tipa realizuju se u okviru šireg projekta »Razvoj eko-turizma na području Bjelasice i Komova«, koji podržava austrijska Vlada u pet opština koje okružuju ove planine.
-Svi projekti realizuju se posredstvom Kancelarije Društva austrijsko-crnogorskog prijateljstva« čije je sjedište u Kolašinu. Opštinama je ostavljena mogućnost da kandiduju manje projekte, vrijednosti do 30 hiljada eura - kazao je Orović.
Predstavnici pet opština sa sjevera Crne Gore: Berana, Andrijevice, Bijelog Polja, Kolašina i Mojkovca, kao i resorna ministarstva austrijske i crnogorske vlade, polovinom prošle godine potpisali su Memorandum o saradnji u cilju razvoja poljoprivrede, malih i srednjih preduzeća, infrastrukture, a posebno eko-turizma i razvoja turističkih potencijala Bjelasice i Komova. Memorandumom je predviđeno da Austrija uloži 900 hiljada eura u te svrhe, od čega bi 530 hiljada bilo uloženo direktno u projekte, a preostali dio u edukaciju i organizovanje seminara.
Početkom ove godine predstavnici ovih opština boravili su u Austriji gdje su posjetili tamošnje nacionalne parkove i upoznali se sa načinima valorizacije turističkih resursa u toj zemlji.
Projekat podrške austrijeke Vlade gradovima u reginu Crne Gore koji gravitiraju planinama Bjelasica i Komovi planirano je da se okonča u junu naredne godine, sa izgledima da bude produžen.
REPUBLIKA

2 comments:

Anonymous said...

Najzad i nesto za djecu, samo se plasim da ce ako ne bude bilo cuvara, sve nestati u toku nekoliko noci

Anonymous said...

Bojim se da ce odmah postai leglo manijaka raznih vrsta..