19.11.05

Neuramljena platna i Cimbaljevićeva skulptura

U organizaciji JU “Polimski muzej” i pod pokroviteljstvom SO Berane, u Galeriji “Šudikova” otvorena je izložba slika Stevana Cimbaljevića. Izloženo je 40-ak radova iz novog Cimbaljevićevog ciklusa, a izložba će biti otvorena do 21. novembra.
Otvarajući izložbu, Slobodan Obradović, direktor Polimskog muzeja kazao je da izloženi radovi odišu bogatstvom tehnika koje slikar bez veće razlike primjenjuje u svojim djelima. Pored slika, naveo je Obradović, ni vajarstvo mu nije strano, pa je izložena i jedna njegova skulptura.
- Slikar se u svojim aktovima bavi predstavljanjem ženskog tijela koja je nezaobilazna inspiracija velikih slikara. Jakom i snažnom linijom, Stevan akt dovodi do perfekcije, na kojem bi mu pozavidjeli i afirmisaniji umjetnici - istakao je Obradović.
Cimbaljevićeve slike urađene su u tehnici akvarel, mozaik, ulje na platnu i pastel, kojima je predstavio motive iz svakodnevnog života. Cimbaljević se bavi i istorijskim motivima, pa je na izložbi predstavljen i slikom “Kosovski boj” iz svog ranijeg ciklusa. Inače, slike nijesu opremljene ramovima, a komentar njihovog autora na to, je da “ko hoće da gleda ramove neka ide kod stakloresca, a ko hoće da gleda slike, neka dođe na izložbu”.
Na otvaranju izložbe prisutnima se obratio i sam autor.
http://stevancimbaljevic.blogspot.com
DAN

No comments: