15.11.05

I mrtvi glasali za reorganizaciju

Rješnjem Privrednog suda u Bijelom Polju, koje je doneseno 24. avgusta ove godine, i koje je potpisao sudija Zoran Ašanin, odobren je plan reorganizacije preduzeća AD “Jugoprevoz” iz Berana. U obrazloženju rješenja se navodi da je prihvaćen Predlog za pokretanje stečajnog postupka, jer je tako glasala većina onih koji se vode kao povjerioci. Kako je navedeno, u prioritetne povjerioce, koji su glasali za prihvatanje plana reorganizacije, stoji 100 imena, među kojima i ime Draga Simonovića, a njihova ukupna potraživanja iznose 435.201 euro. Inače, plan reorganizacije AD “Jugoprevoz” podrazumijeva prodaju imovine kolektiva i dosad su obavljena tri bezuspješna pokušaja.
Međutim, Danka Babić - Simonović, navodi da o planu reorganizacije Drago Simonović nije mogao glasati, jer je umro godinu i po dana prije nego što se izjašnjavalo o tome.
- U Rješenju Privrednog suda stoji da su povjerioci prihvatili plan reorganizacije 25. jula, među ostalim imenima nalazi se i ime mog supruga, Draga. To nikako nije moguće, jer je pokojni Drago umro godinu i po dana prije reorganizacije, tačnije 23. januara 2004. godine. Uz to, ja nijesam glasala, a niko nije imao ni ovlašćenja da glasa u njegovo ime. Iz tog razloga, neko će morati da odgovara i dokaže da je pokojnik glasao za reorganizaciju - navodi Danka Babić - Simonović.
Ona navodi da je do rješenja došla 27. oktobra i da se iznenadila kada je u njemu vidjela ime svog pokojnog supruga. Prema njenim riječima, iznenađenje je još veće jer je već tužila AD “Jugoprevoz”, upravo zbog smrti pokojnog supruga.
- Privrednom sudu u Bijelom Polju tužila sam “Jugoprevoz” za otpremninu i osiguranje pokojnog Draga i taj spor je dobijen, a čekam isplatu novca. Nakon toga, ime mog supruga pojavljuje se među ostalim povjeriocima koji su glasali za prihvatanje plana reorganizacije. Prosto neshvatljivo - ogorčena je Danka.

Jokić: Spisak ne govori o glasanju već o potražiocima
Navodeći da ne isključuje eventualnu zloupotrebu glasanja, stečajni upravnik AD “Jugoprevoz”, Momo Jokić tvrdi da spisak ne govori o glasanju, već navodi imena ljudi koja imaju potraživanja od tog preduzeća. On kaže da su glasački listići u Privrednom sudu u Bijelom Polju i da su se mogli provjeriti.
- Svi su dobili rješenja sa pravom da u roku od osam dana ulože prigovor na njega i to je trebalo iskoristiti. Ako bi okrenuli priču sa druge strane, postavilo bi se pitanje kako je pokojnik mogao da ima svoja potraživanja. U ovom slučaju, u njegovo ime glasao je rođeni brat, koji radi u “Jugoprevozu” - naglašava Jokić.
DAN

No comments: