17.11.05

Mali grad, a velike brige

Sekretar Organizacije slijepih za četiri opštine na sjeveroistoku Republike Branko Raičević apelovao je da se ubrza proces konstituisanja savjeta za rješavanja pitanja osoba sa invaliditetom u Beranama i održi prva sjednica tog tijela, za čije formiranje je donijeta odluka u lokalnom parlamentu.
Kada je već odluka o formiranju savjeta donijeta, nema razloga da se odugovlači sa konstituisanjem i početkom rada na rješavanju konkretnih problema sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u svakodnevnom životu - rekao je Raičević.
On je podsjetio da je građanska inicijativa o formiranju savjeta, koju je podržalo 700 stanovnika Berana, u lokalnom parlamentu usvojena još u prvom kvartalu ove godine.
-Inicijativu smo Skupštini Opštine uputili polovinom decembra prošle godine. Već na prvoj narednoj sjednici, u martu ove godine, ona je jednoglasno podržana od svih odbornika. Preostalo je da se savjet formira -navodi Raičević.
Prema prijedlogu, savjet treba da čine predsjednik ili potpredsjednik opštine, sekretari za društvene djelatnosti, privredu i finansije i uređenje prostora, kao i predstavnici saveza i udruženja osoba sa invaliditetom.
-Savjet za pitanja invalidnih osoba pri Skupštini Opštine ima za cilj da se dugoročno unaprijedi ukupni položaj ove kategorije građana u Beranama - kazao je Raičević.
On je objasnio da je zadatak savjeta da obezbjeđuje uslove za zaštitu i unapređenje prava osoba sa invaliditetom u oblastima komunalne djelatnosti, stanovanja, lokalnog prevoza, socijalne i zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, radnog osposobljavanja i zapošljavanja, unapređivanja propisa za razvoj prava osoba sa invaliditetom, predlaganja mjera za poboljšanje kvaliteta života invalida, kao i informisanja javnosti o pravima, mogućnostima i potrebama invalidnih osoba u cilju uklanjanja barijera i predrasuda.
-Mi čekamo samo da se savjet formira pa da predložimo neke mjere za poboljšanje standarda invalidnih osoba. Konkretno, treba da damo inicijativu za dobijanje povlastice kod komunalnih usluga, kod plaćanja struje. To treba da učinimo upravo preko tog savjeta- rekao je Raičević.
Uz Organizaciju slijepih, podnosioci inicijative bile su još četiri organizacije koje okupljaju invalidne osobe – udruženja gluvih i nagluvih, paraplegičara, invalida rada i invalida rata. Savjeti za pitanja osoba sa invaliditetom formirani su još u Podgorici i Herceg Novom.
-U Podgorici je Savjet uveliko zaživio. Preko njega se vode brojne inicijative. Biće tako i u Beranama. Zato je važno da se on što prije konstituiše i da počne da radi, jer mnogo je problema koje treba rješavati da bi se olakšao živod invalidnih osoba- kazao je Raičević.

Obnoviti dopis
Sekretar za društvene djelatnosti u SO Berane Živko Bjelanović rekao je da je odavno uputio Odluku o formiranju savjeta organizacijama koje okupljaju osobe sa invalidetom, koje između sebe treba da kandiduju dva člana. -Mislim da je kod njih, kao inicijatora, zatajilo, jer još nijesmo dobili nikakav odgovor od tih organizacija, da bi smo mogli da pristupimo formiranju i pripremimo prijedlog za usvajanje u lokalnom parlamentu - rekao je Bjelanović. On je rekao da će obnoviti dopise organizacijama koje okupljaju invalidne osobe. -Potrudićemo se da se ubrzaju aktivnosti i da se prijedlog za članove savjeta pripremi do narednog zasjedanja Skupštine, jer to tijelo mora da verifikuje parlament - kazao je Bjelanović.

Kako preći stepenike
Jedan od paraplegičara, odnosno osoba koje su vezane za invalidska kolica, Boško Vulić, vjeruje da savjet može i treba da učini nešto na uređenju prelaza na trotoarima i prilaza raznim ustanovama. -Ni na jednom trotoaru u Beranama nema prelaza za invalide u kolicima. Ispred ustanova su rijetki prilazi za te svrhe, i to urađeni dosta loše, tako da invalid sam, bez nečije pomoći ne može da ih pređe. Nemam ni ispred svoje stambene zgrade takav prilaz, iako je potrebno da se premoste samo dva stepenika. Čim se formira savjet uputiću zahtjev za materijalnu pomoć da se to učini. Da ne čekam kada će da naiđe neko od komšija da mi pomogne da uđem i izađem iz zgrade - rekao je Vulić.
REPUBLIKA

No comments: