26.11.05

Češke privrednike zanima crnogorski sjever

Ambasador Republike Češke Ivan Jestrab boravio je juče u Beranama gdje se, u razgovoru sa čelnicima lokalne samouprave, upoznao sa glavnim problemima opštine. Kako je saopšteno, razgovarano je i o viđenju budućnosti Berana i Crne Gore. U posjeti Beranama, sa ambasadorom Jestrabom je boravio i Momčilo Radulović, koordinator Škole za evropske integracije, u čijoj je organizaciji i došlo do posjete češkog ambasadora opštini Berane. Nakon razgovora sa čelnim ljudima SO Berane, Jestrab se sreo i sa privrednicima grada.
Obraćajući se novinarima, ambasador Jestrab je naveo da je želio da se upozna sa glavnim problemima beranske opštine. On je naglasio da je sjever Crne Gore atraktivan za turizam i da je ovom posjetom želio da čuje mišljenja privrednika ovog kraja koja će prenijeti svojoj državi. Prema njegovim riječima, Češka snažno podržava evropske integracije SCG.
- Češka ima veliki interes za saradnju sa SCG. Nedavno je u Srbiji i Crnoj Gori boravio naš premijer, a više privrednika Češke je zainteresovano za ulaganje u SCG - zaključio je Jestrab.
Prema riječima Relje Jovančevića, predsjednika SO Berane, razgovori su vođeni o radu i problemima lokalne samouprave, a neformalno se razgovaralo i o najavljenom referendumu u Crnoj Gori i rješenju problema Kosova i Metohije.
- S obzirom na definitivnu valorizaciju potencijala Bjelasice, Komova i Prokletija, nadam se da ćemo imati šta da ponudimo češkim turistima. Takođe, postoji šansa da se neka češka firma zainteresuje za privatizaciju beranskog Rudnika - naglasio je Jovančević.
DAN

No comments: