26.11.05

Dug put od suda do pisarnice

U Akcionarskom društvu ŠIP »Berane« juče je pojačana nervoza i neizvjesnost, nakon saznanja da je Apelacioni sud donio odluku povodom prigovora na privatizaciju te kompanije, ali je i dalje ne saopštava. Na jučerašnjem zboru stečajni upravnik je tu vijest radnicima saopštio putem telefona. Na koji način je Apelacioni sud razriješio to vrzino kolo u vezi sa prodajom beranskog ŠIP-a znaće se se najvjerovatnije početkom sljedeće sedmice, do kada bi odluka sudskog Vijeća konačno trebalo da bude dostavljena Pisarnici.
Pošto stečajni upravnik ovog puta nije došao, pozvali smo ga telefonom i on nam je rekao da je Apelacioni sud donio odluku, ali da još nije provedena kroz »papire« - rekao je predsjednik sindikata ŠIP-a Radojica Jelić.
U Apelacionom sudu je Republici potvrđeno da je sudsko Vijeće još prošle subote izvijećalo predmete u vezi sa ŠIP »Berane« i najvjerovatnije donijelo odluku, ali da ta odluka još nije punosnažna, dok se ne dostavi pisarnici, a u sudu nijesu mogli reći kada će to biti učinjeno i zašto se odlaže već osam dana.
Na koji način je Apelacioni sud razriješio to vrzino kolo u vezi sa prodajom beranskog ŠIP-a znaće se se najvjerovatnije početkom sljedeće sedmice, do kada bi odluka sudskog vijeća konačno trebalo da bude dostavljena pisarnici.
Kod Apelacionog suda u Podgorici nalaze se četiri pritužbe na proces privatizacije ŠIP »Berane«. Žalbu je najprije uložilo privatno preduzeće »Elektrotehna« iz Berana, koje je učestvovalo na prvoj licitaciji kada je ŠIP iz stečaja prodat slovenačkom »Mabolesu« za euro. Vlasnik Eletrotehne« Aco Vuković je tvrdi da je prodaja bila fingirana i da »Maboles« nije imao pravo da učestvuje na licitaciji, jer nije položio depozit. Vukovićeva žalba je na Vrhovnom sudu Crne Gore prihvaćena, nakon čega je on zatražio da ŠIP bude prodat njemu kao drugom i jedinom kupcu u tom trenutku i da nema zakonskog osnova za nove licitacije. Privredni sud u Bijelom Polju je to odbio i odobrio stečajnom upravniku da oglašava nove licitacije, na kojima Vuković više nije želio da učestvuje. Druga licitacija je propala jer nije bilo zainteresovanih kupaca, a na trećoj ŠIP je prodat preduzeću »Katel« iz Podgorice. Potpisan je i ugovor, ali stečajni upravnik nije prihvatio uplatu kupoprodajne cijene sa zakašnjenjem od jednog dana i poništio je prodaju. »Katel« je takođe uložio žalbu na takvu odluku stečajnog upravnika.
Stečajni upravnik je nakon toga pokušao da ŠIP proda preduzeću »Boj komerc« iz Andrijevice putem slobodne pogodbe. Njegov oglas za tu prodaju poništio je Privredni sud »zbog kršenja više zakonskih odredbi«. Na tu odluku žalio se »Boj komerc«.
Na petoj licitaciji preduzeće je prodato »Boj komercu« za 314,5 hiljada eura, samo tri i po hiljade više od početne cijene. »Boj komerc« je odmah uplatio sredstva, ali je Privredni sud u Bijelom Polju obustavio sve radnje prodaje na žalbu drugog zainteresovanog kupca, kompanije »Daut i Daut« iz Rožaja, kojem stečajni upravnik nije dozvolio da učestvuju na licitaciji, jer, prema njegovom mišljenju, nijesu imali valjane bankarske garancije. Predstavnici »Daut i Dauta« tvrdili su da je prodaja namještena i da im zbog toga nije dozvoljeno da licitiraju, iako su, kako su tvrdili, bili spremni da cijenu podignu do milion eura.
Stvari u ŠIP »Berane« su se dodatno iskomplikovale kada su radnici saznali da preduzeće posjeduje, osim imovine, i hartije od vrijednosti, koje nijesu bile oglašene na prodaju. Vrijednost njihovih akcija samo kod »Atlasmont banke« u jednom trenutku je, zbog “eksplozije” na berzi, dostigla vrijednost od 500 hiljada eura, mnogo više nego je prodata samo imovina preduzeća. Oni su zatražili od stečajnog upravnika da proda te akcije i da novac uđe u stečajnu masu, odnosno da se te akcije ne poklanjaju »Boj komercu«, jer mu je i imovina prodata, kako radnici tvrde, mnogo ispod realne vrijednosti.
Stečajni upravnik je prošle sedmice tvrdio da to ne smije da uradi iz zakonskih razloga i da te akcije pripadaju kupcu. Za prodaju akcija, on je inače imao saglasnost i odluku stečajnog sudije, ali tu saglasnost nije prihvatio i Apelacionom sudu se žalio na odluku stečajnog sudije, koji je istovremeno i predsjednik Privrednog suda u Bijelom Polju.
AD ŠIP »Berane« nastalo je integracijom drvoprerade i šumarstva u ovom gradu, u junu 2003. godine. samo dva mjeseca kasnije uveden je stečaj zbog dugovanja prema povjeriocima koja su se kretala oko 800 hiljada eura. U ŠIP je, kao se saznaje, Vlada Crne Gore tokom trajanja stečaja kroz opremu i finansijsku podršku uložila najmanje 500 hiljada eura. Ta sredstva ne samo da nijesu opravdana i ozdravila preduzeće, već su napravljena i nova enormna dugovanja. Prema programu reorganizacije, stečaj je trebalo da traje 105 dana i da kompanija do tada bude privatizovana.
REPUBLIKA

No comments: