15.11.05

Pronađeni ostaci crkve nepoznate starosti

Vršeći sondažna istraživanja terena, radnici Polimskog muzeja iz Berana su na lokalitetu Namastir, na imanju Spasoja Đerkovića, zvanom Kršine, uočili ostatke zida crkve dimenzije 8,50 dž 5,20 metara i debljinom zidova od 60 centimetara. Južna strana zida crkve dostiže visinu od 1,20 metara, dok su sjeverni djelovi sačuvani u visini od 70 centimetara. Prilikom sondiranja lokaliteta nijesu pronađeni bitniji pokazatelji koji bi sa preciznošću mogli ukazati na starost crkve.
Kako je naveo Slobodan Obradović, direktor Polimskog muzeja, sonda iskopana u unutrašnjosti crkve otkrila je ostatke maltera, koji nije bio freskopisan.
- Prema navodima arheologa Predraga Lutovca postoji mogućnost da je samo freskooslikana apsida crkve i da otkriveni gabariti ukazuju da je bila vlastelinska crkva. Međutim, ništa se sa sigurnošću ne može reći, sve dok se ne obave sistematska arheološka istraživanja - istakao je Obradović.
On je naveo da je zadatak muzeja bio da se utvrdi postojanje crkve na ovom lokalitetu, te da su prikupljeni osnovni parametri, koji su uslov za sačinjavanje projektne dokumentacije i pravljenja elaborata za arheološka istraživanja i konzerviranje ostataka zida crkve. Prema njegovim riječima, o nalazištu će biti obaviješten Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture kako bi bio uvršten u registar arheoloških nalaza. Obradović je iznio očekivanja da će muzej istraživanje
pomenutog lokaliteta uvrstiti u aktivnosti za 2006. godinu, a obim radova će zavisiti od budžetskih sredstava SO Berane, kao i pomoći Opštine Andrijevica, na čijoj teritoriji će se vršiti istraživanja i realizovati projekat.
DAN

2 comments:

Anonymous said...

Slobo je kralj od kad se on pojavio nice sve i svasta...

Anonymous said...

Ma daj, bolji je bio onaj Lutovac - covjek je majstor za svoj posao. Bobu svaka chast ali on je ipak biolog.