24.11.05

Proširiti ekonomsku saradnju

Češki privrednici imaju interes da prošire ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom i Srbijom– rekao je juče u Beranama ambasador Republike Češke u državnoj zajednici Ivan Jestrab.
On je kazao da sjever Crne Gore posjeduje mogućnosti za razvoj ne samo industrije i poljoprivrede, već posebno i turizma.
Jestrab je podsjetio na nedavni boravak visoke delagacije te države Crnoj Gori, što je, prema njegovim riječima, predstavljalo značajan korak u unapređenju saradnje Češke i SCG.
Predsjednik SO Berane Relja Jovančević je, nakon razgovora sa češkim ambasadorom, rekao da najveće šanse za ekonomsku saradnju, kada je Berane u pitanju, postoje povodom Rudnika mrkog uglja, za čiju prodaju je licitacija u toku.
- Smatram da bi se tu mogao ponajprije pronaći interes Češke za ulaganja na ovim prostorima - rekao je Jovančević.
On je kazao da je razgovarano i o turističkoj valorizaciji Bjelasice, Komova i Prokletija, mogućnosti za aktiviranje beranskog aerodroma, i zaineresovanosti nekih čeških firmi za te poslove.
-U razgovorima smo otvoreno istakli i brojne probleme sa kojima se susreće lokalna uprava, posebno kada se radi o finansiranju - rekao je Jovančević.
Predsjednik SO Berane je dodao i da je bilo riječi »o procesima koji tek treba da uslijede, kao što je referendum i budući status Crne Gore, te pitanje Kosova«.
Ambasador Republike Češke Ivan Jestrab se susreo i sa jednim brojem beranskih privrednika, a popodne je održao predavanje u Školi za integracije u Bijelom Polju.
REPUBLIKA

No comments: